Proprietarii de păduri din Parcul Naţional Munţii Rodnei aşteaptă de 10 ani să fie despăgubiţi. Datoriile statului ajung la 78 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 10 ani aşteaptă proprietarii de păduri din Parcul Naţional „Munţii Rodnei” să fie despăgubiţi de către statul român, pentru lemnul de care nu au voie să se atingă întrucât se află în zona de conservare. Suma pe care o datorează statul român ajunge la 78 de milioane de lei.

Proprietarii de păduri fizici şi privaţi care au terenuri în zona de conservare a Parcului Naţional „Munţii Rodnei” sunt legaţi de mâini şi de picioare, întrucât nu pot expoata deloc pădurea pe care o deţin, acest lucru fiind interzis de lege.

În urmă cu 10 ani statul român a fost de acord să despăgubească propritarii de păduri care nu pot fi exploatate, suma pe care ar trebui să o plătească anual ajungând la 78 milioane de lei.

De când s-a luat această hotărâre până în prezent însă niciun leu nu a intrat în buzunarele proprietarilor de pădure, în ciuda faptului că reprezentanţii parcului fac presiuni încă de la început la diverse instituţii şi ministere care ar putea să rezolve problema. Suma pe care ar trebui să o achite statul român proprietarilor de terenuri a ajuns la 78 de milioane de lei.

„Sunt momente critice, în care primarii ne spun că nu au bani de curent şi de hârtie şi ei au pădure în parc”, a ţinut să precizeze, miercuri, la o întâlnire cu presa, Doina Jauca, directorul Parcului Naţional „Munţii Rodnei”.

Peste 50% din suprafaţa Parcului Naţional „Munţii Rodnei” este deţinută de 22 de comune, patru fiind situate în Maramureş, iar 18 în Bistriţa-Năsăud. Teren în parcul naţional mai deţine parohia ortodoxă din Moisei, dar şi statul român, suprafaţa deţinută ajungând la 5,5%. Persoanele fizice deţin şi ele 27 de hectare în parc.

Doina Pană este la curent cu această problemă, însă susţine că rezolvarea sa este strict legată de o nouă hotărâre de Guvern ce aşteaptă să fie publicată în Monitorul Oficial.

„În urmă cu două săptămâni am emis o hotărâre de Guvern, prin care să venim cu o variantă de compensare şi pentru autorităţile locale. Ne-am gândit şi la varianta alocării de bani de la Uniunea Europeană, în regimul asemănător despăgubirilor de păşune. Este o chestiune care mă preocupă foarte mult, pentru că tu să fii proprietar, ca primărie, este nedrept să nu poţi primi bani pentru compensare”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei, ministrul Pădurilor, Doina Pană.



Vă mai recomandăm:
 

Romsilva îşi ia mâna de pe Parcul Naţional Munţii Rodnei

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, vrea Parcul Naţional Munţii Rodnei în administrarea sa

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite