Primar ameninţat cu un referendum de demitere: „Nu sunt bani pentru aşa ceva“. Cum se ajunge la un vid legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul-staţiune Sângeorz-Băi s-ar putea ajunge la un referendum pentru schimbarea primarului. Edilul, care are doar un an şi jumătate de mandat, spune că instituţia nu are bani pentru asta, deşi încă nu s-a stabilit suma necesară.

În data de 25 septembrie, la Prefectura Bistriţa-Năsăud a fost depus o cerere pentru iniţierea unui referendum pentru demiterea lui Traian Ogâgău (PNL), primarul oraşului-staţiune Sângeorz-Băi. Alături de cerere au fost depuse liste cu 2.995 de semnături, dar şi o motivaţie a iniţierii acestui referendum.

Pentru ca cererea de referendum să fie luată în calcul, numărul de semnături strânse trebuie să reprezinte 25% din numărul total de alegători din Sângeorz-Băi, care în 2016 a fost de 8.637.

Potrivit cererii, Traian Ogâgău (foto) nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de primar. Printre motivele invocate se numără faptul că primarul nu ar fi prezentat pe primul trimestru al anului un raport privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului Sângeorz-Băi, dar şi faptul că primarul nu ar fi respectat dispoziţiile legale în ceea ce priveşte încetarea raporturilor de muncă.

De asemenea, edilul este acuzat că ar fi modificat organigrama primăriei în mod arbitrar, nu a închis depozitul neconform de deşeuri al oraşului şi ar fi „ordonat“ tăierea ilegală de arbori din parcul staţiunii.

Liber la referendum, dar cu ce bani?

Prefectura a decis că cererea locuitorilor oraşului-staţiune este legitimă, încă nu a fost stabilită o dată pentru referendum şi nici o sumă necesară. Singurul pas făcut în acest sens a fost organizarea unei comisii care se va ocupa de refrendum. Aceasta este formată din câte un reprezentant al Judecătoriei Năsăud, al Consiliului Judeţean, al Instituţiei Prefectului al primarului localităţii şi al Consiliului Local al oraşului Sângeorz-Băi.

„Nu se ştie care e treaba cu referendumul ăsta. Noi avem treabă la primărie de nu ne vedem, n-avem timp de chestii din-astea. Oricum nu sunt bani pentru aşa ceva. Şi nici nu ştiu ce se va întâmpla, nici avocaţii cu care m-am consultat nu ştiu. E un vid legislativ acolo. Aşa pot să merg şi eu în orice comună din judeţ, să adun câteva sute de semnături şi să dau jos primarul“, a precizat, pentru „Adevărul“, primarul Traian Ogâgău.

Din cele 2.995 de semnături, 100 nu au fost luate în calcul din start de Instituţia Prefectului, pentru că le lipseau elemente clare de identificare a autorilor. Instituţia nu a considerat necesar ca şi poliţia să verifice aceste semnături. Primarul susţine că din cele aproape 3.000 de semnături doar în jur de 30% sunt reale. „Am informaţii clare că foarte multe semnături sunt false. Mulţi au semnat în numele lor, dar şi a rudelor care sunt plecate în străinătate. Asta e o chestie penală. La prima întâlnire a comisiei am să sesizez treaba asta“, a mai spus edilul.

Ce spune subprefectul

Ce se întâmplă dacă nu sunt bani pentru organizarea acestui referendum? Nimeni nu are un răspuns concret, nici măcar reprezentanţii Prefecturii. De vină ar fi tocmai vidul legislativ la care se referă şi primarul din Sângeorz-Băi.

„Comisia de organizare a referendumului trebuie să facă demersurile, adică să stabilească data referendumului şi să solicite Primăriei să aloce un buget pentru organizare şi desfăşurare. Să-i lăsăm să o facă!“, a precizat subprefectul Ciprian Ceclan. Întrebat ce se întâmplă dacă Primăria Sângeorz-Băi nu alocă bani pentru referendum, Ceclan a răspuns: „Nu este o reglementare în lege ce se întâmplă dacă nu alocă bani. E un vid legislativ. Nu există o reglementare clară în lege“. Astfel e posibil ca referendumul să nu poată fi organizat dacă Primăria Sângeorz-Băi refuză să aloce bani în acest sens, motivând că nu are.

Cine e Traian Ogâgău

Traian Ogâgău este la primul mandat, fiind ales la alegerile din 2016. La bază este om de afaceri, deţinând mai multe restaurante în Bistriţa şi Cluj-Napoca. De asemenea, deţine şi un radio local. 

S-a remarcat după ce a venit cu mai multe idei neobişnuite, menite să facă curat în oraşul-staţiune. Una dintre idei a fost obligarea căruţaşilor să monteze „scutece” pentru cai, pentru a nu murdări carosabilul. De asemenea,  obişnuieşte să îi facă de ruşine în mediul virtual pe cei care aruncă deşeuri pe spaţiul public.

Ultima dată, Traian Ogâgău a ajuns în atenţia presei după ce a luat o sculptură semnată de artistul Maxim Dumitraş şi amplasată la intrarea în oraş şi a dus-o la fier vechi, pe motiv că era deteriorată.

Traian Ogâgău nu este obsedat doar de curăţenie, ci şi de Ceauşescu. El a amenajat un restaurant în fosta sa casă de protocol a liderului comunist din Bistriţa, iar biroul din Primăria Sângeorz-Băi a fost decorat cu biroul special realizat pentru Elena Ceauşescu.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Protest cu ciobani şi oi transmis în direct pe Facebook chiar de către primarul contestat

Primarul oraşului Sîngeorz-Băi s-a ales cu dosar penal, după ce a refuzat recoltarea de probe biologice

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite