Opt lucruri puţin cunoscute despre vin. De ce nu trebuie consumat cu usturoi sau fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii consumă vin în cantităţi importante, însă puţini sunt cei care ştiu şi cum să aleagă soiul, anul de producţie şi producătorul.

Dragoş Gladcă, reprezentantul unui „wine-bar”, a întocmit o listă cu 8 lucruri neştiute despre vin:

1. Vinul se asortează cu mâncarea şi în funcţie de sosuri nu doar de carne. Regula: carne albă - vin alb, carne roşie - vin roşu rămâne în picioare, însă uneori trebuie să ţinem cont şi de sosul folosit. 

2. La deserturile dulci se bea un vin dulce. Desertul nu trebuie, însă, să omoare aroma vinului. 

3. Vinul dulce e mai scump decât cel sec. În cazul unui vin dulce, pentru a se obţine zahăr rezidual, strugurii trebuie să stea mai mult în vie. Uneori, via se culege şi în ianuarie sau februarie, iar sacrificial este mai mare.

4. Cum recunoşti un vin premium, bun? Ei bine, îl priveşti, îl miroşi şi îl guşti. Între cele trei simţuri trebuie să fie o armonie. Pentru a te asigura că ai cumpărat un vin premium, apelează la un magazin specializat.

5. Vinul nu trebuie „compromis” cu fructe, apă sau suc. Vinul trebuie savurat aşa cum e el. Apa se serveşte lângă.

6. Printre aromele care nu se potrivesc cu vinul sunt cele de ceapă, usturoi şi lamâie. Vinul îşi pierde din valoare, papilele gustative nu mai pot surprinde aroma băuturii.

7. Înainte să cumperi un vin vechi, cere părerea producătorului. Asta pentru că nu orice vin poate fi învechit. Producătorul, care a folosit un procedeu special pentru a-i da naştere, ştie exact cât poate fi păstrat. 

8. Servirea la temperatura camerei de regulă nu înseamnă 22-23 de grade, ci temperature anilor 1700-1800 şi anume 17-18 grade. De asemenea, vinul se ţine în condiţii de pivniţă, cu umiditate, întuneric şi temperatură constantă.

Vă mai recomandăm:

Ardelenii şi berea: cum a ajuns Transilvania să aibă 130 de fabrici de licoare delicioasă acum 200 de ani

Economistul care a inventat coniacul „made in Bistriţa“. Secretele reţetei vinarsului ardelenesc făcut „în casă“

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite