O creatoare de modă faimoasă, acuzată că a copiat o vestă populară românească. Haina e vândută acum sub numele de „vestă ţigănească“, pentru o sumă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stânga: varianta originală întâlnită la portul tradiţional năsăudean FOTO : Elene Secoşan, Paul Petrescu; Dreapta: Varianta realizată de Figue FOTO: modaoperandi.com
Stânga: varianta originală întâlnită la portul tradiţional năsăudean FOTO : Elene Secoşan, Paul Petrescu; Dreapta: Varianta realizată de Figue FOTO: modaoperandi.com

Încă un brand celebru se foloseşte de portul tradiţional românesc pentru inspiraţie şi omite să specifice originea. Este vorba despre un pieptar identic cu cel care compune portul popular năsăudean.

Retailerul Moda Operandi a scos la vânzare un pieptar câmpenesc cu bumbi, ce seamănă izbitor cu pieptarul ce compune portul popular năsăudean. Acesta este realizat manua în Indial. Preţul acestui pieptar ajunge la 4.392 de euro.

Potrivit descrierii produsului, acesta este din piele de capră, iar broderiile sunt realizate cu fir de mătase. Pieptarul aparţine brandului Figue, poartă denumirea „gypsey vest” (n.r. „vestă ţigănească“) şi are semnătura fondatoarei casei de modă Stephanie von Watzdorf, designer vestimentar cunoscut, născut în Paris şi care a copilărit în Italia. 

Pieptarul nu doar că respectă forma şi materialele cojocului tradiţional din Năsăud, ci reproduce inclusiv modelul broderiilor şi culorile. Cu toate acestea, niciunde în descrierea produsului nu se specifică originea: România.

Copia a fost făcută publică de Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea La Blouse Roumaine, proiect ce are drept scop demascarea brandurilor care fură modele din portul tradiţional românesc şi protejarea identităţii şi hainelor populare.

cojoc copiat

„Ce este foarte interesant în acest caz este că una dintre valorile brandului Figue este chiar celebrarea artizanilor şi a meşteşugurilor tradiţionale. Hmm... Oare cât de mult poţi celebra o cultură când îi ştergi originea de pe un obiect căreia îi aparţine, pe care mai apoi îl copiezi şi îl revinzi ca fiind design de inspiraţie gypsy? Poate nu a fost intenţionat. Poate că artizanii indieni au venit la târgul de la Negreni, au cumpărat pieptare de Năsăud şi le-au prezentat ca fiind din regiunea Rajasthan, acolo unde Stephanie călătoreşte şi face afaceri. Sau poate a fost cumpărat de la un colecţionar de pe piaţa de vintage şi refăcut în India, fără a i se cunoaşte originea”, notează Andreea Diana Tănăsescu pe lablouseroumaine.io. 

Aceasta mai precizează faptul că Stephanie von Watzdorf, care se află în spatele brandului, a fost şi vicepreşedinte de design la Tory Burch (în perioada 2004-2011). În 2017, Tory Burch copia haina oltenească şi o revindea ca fiind de inspiraţie africană.

Portul românesc, sursă de inspiraţie pentru branduri celebre

Nu doar Tory Burch a copiat o haină tradiţională românească. Tonul a fost dat de Tom Ford. În 2012, Adele apărea în varianta americană a revistei Vogue purtând o bluză semnată de Tom Ford, care semăna izbitor cu o ie transilvăneană. Aceasta putea fi găsită în catalogul Tom Ford nu cu câteva sute de lei, ca în târgurile din România, ci la exorbitantul preţ de 5.000 de euro.

Au continuat Tory Burch, dar şi Cristian Dior. Pentru Dior a reprezentat o inspiraţie pieptarul din zona Bihorului. Potrivit Andreei Tănăsescu, doar cu entuziasm şi voluntariat nu poţi lupta împotriva unui fenomen atât de puternic. 

„Avem nevoie de resurse, de o instituţie solidă, de echipe de profesionişti şi de un cadru legislativ care să permită protejare şi valorizarea patrimoniului imaterial. Momentan ne aflăm în faţa unui gap legislativ, amplificat de inexistenţa unei strategii naţionale pentru artizanat şi meşteşuguri, în urma căruia, România îşi poate pierde încet, dar sigur, identitatea şi moştenirea culturală”, mai spune Andreea Diana Tănăsescu. 

Explicaţie foto: idee de purtare prezentată de Figue, via Moda Operandi

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cum a ajuns cojocul de Bihor să fie copiat de Dior şi vândut cu 30.000 de euro. „Nici o parte din această sumă nu se întoarce la creatorii originali“

O celebră creatoare de modă, acuzată că a copiat în detaliu o ie românească pentru noua ei colecţie: „Acordă creditul meritat pentru sursa de inspiraţie“ FOTO

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite