VIDEO Cum a ajuns cojocul de Bihor să fie copiat de Dior şi vândut cu 30.000 de euro. „Nici o parte din această sumă nu se întoarce la creatorii originali“
0Un cojoc tradiţional din Bihor a ajuns să fie copiat de celebra companie franceză Christian Dior, într-o ţinută din colecţia de toamnă 2017. Pentru a veni cu adevărat în sprijinul meşterilor populari bihoreni, o revistă de modă din România a lansat un site de unde pot fi comandate piesele originale, făcute de cojocarii români şi vândute mult mai ieftin.
Ani la rând, marile case de modă s-au inspirat din tradiţiile şi cultura altor ţări, fără să acorde credit creatorilor originali. În toamna anului trecut, un cojoc din Bihor a ajuns inspiraţie pentru Dior, fără să se amintească de unde provinde, de fapt, piesa vestimentară.
Între cele două creaţii vestimentare se pot observa asemănări izbitoare: ambele au pe margini blană neagră, au acelaşi model floral în partea inferioară şi aceleaşi motive de culoare roşie. Singurul detaliu la care Dior a renunţat este steagul tricolor, de pe umărul vestei de la Beiuş. Mai mult, acelaşi motiv a fost pus de Dior şi pe un alt suman.
Specialiştii susţin că acest cojoc este reprezentativ pentru identitatea românească.
"Ca valoare de patrimoniu, cojoacele acestea sunt excepţionale şi ca valoare românească şi ca valoare mondială, ca proiecţie a unui mod de gândire arhaic, neolitic rămas până acuma în anumite împrejurări istorice", a precizat muzeograful bihorean Nicolae Brânda.
Beau Monde, o revistă de modă cu 100% conţinut original românesc, a ales să ia atitudine împotriva fenomenului de a nu li se acorda credit meşterilor populari bihoreni.
“Dior include în colecţia sa o vestă aproape identică cu o vestă românească din Bihor. Această vestă este vândută de Dior cu 30.000 euro, însă nici măcar o mică parte din această sumă nu se întoarce la creatorii originali”, au explicat reprezentaţii agenţiei McCann Worldroup România, dezvoltatorii campaniei de promovare.
Pentru a veni cu adevărat în sprijinul meştrilor populari din Bihor, a fost lansată o nouă marcă de haine Bihor Couture. Aceasta este compusă sută la sută din creaţii autentice româneşti din judeţul Bihor şi pot fi achiziţionate pe www.bihorcouture.com.
Se vând cojoace tradiţionale, paltoane, bluze şi fuste, toate făcute de mână de meşteri artizani locali, cu grijă şi atenţie pentru detalii şi pentru păstrarea tradiţiilor locale. Tot de aici poate fi achiziţionată şi cojocul copiat de Dior. Dacă în colecţia Dior piesa vestimentară s-a vândut cu peste 30.000 de euro, de la meşterii din Bihor poate fi comercializat cu mai puţin de 200 de euro. În schimb, din banii adunaţi pe Bihor Couture, sunt plătiţi şi adevăraţii creatori.
“Banii se duc direct la meşterii populari din Bihor. Până acum la site s-au alăturat trei meşteri populari, însă recrutarea este continuă. Campania a început în urmă cu câteva zile, timp în care au început să curgă şi comenzile. Sunt înregistrate cel puţin cinci comenzi pentru celebra vestă, dar şi pentru alte produse”, au mai precizat reprezentanţii campaniei de promovare.
Copia cojocului din Bihor a fost descoperită anul trecut de către Radu Frenţiun, un tânăr din Beiuş care locuieşte în Indonezia, şi a semnalat pe propria pagină de Facebook nedreptatea făcută cojocului binşenesc.
"Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi "creatori" de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nost binşenesc, 100% în modele şi amplasament", a fost mesajul postat pe pagina de Facebook.
Odată cu lansarea site-ului, Beau Monde a prezentat şi un filmuleţ făcut în zona Beiuşului, cu două dintre femeile pricepute la crearea de cojoace.
Mai puteţi citi: