Micuţii bistriţeni îşi vor cunoaşte oraşul prin desen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mie de copilaşi din Bistriţa cu vârste între 5 şi 8 ani vor cunoaşte oraşul în care trăiesc prin desen.Învăţătoarea Nicoleta Toma a câştigat finanţare de la Consiliul Local pentru realizarea unei cărţi de desen „Colorează Bistriţa"

Proiectul „Colorează Bistriţa" promovat de învăţătoarea Nicoleta Toma de la Generală numărul 1 se adresează copilaşilor din ultimii doi ani de grădiniţă şi celor din clasa I de la şcoală. Realizată împreună cu doi profesori de la Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba, această carte urmăreşte să dezvolte imaginaţia copiilor încă de mici şi să le ofere o lecţie despre oraşul în care trăiesc, pe care îl văd zilnic , dar despre care nu ştiu foarte multe.  Primăria a declarat proiectul eligibil şi a acordat 11.106 lei pentru realizarea lui, iar la sfârşitul acestui an şcolar va fi finalizat.

Învăţătoarea care l-a promovat spune că vor fi tipărite 1000 de cărţi a căte 24 de pagini, iar pe fiecare pagină va fi prezentat un alt desen reprezentativ. „Vom avea Ansamblul Sugălete, Biserica Evanghelică, Casa Argintarului, Primăria, dar şi un cuplu de bistriţeni îmbrăcaţi în costume populare sau stemele oraşului, atât cea medievală cât şi cea actuală, astfel încât copilaţii să se familiarizeze cu tot ce înseamnă Bistriţa. Cărţile vor fi distribuite în grădiniţe şi şcoli", a explicat Nicoleta Toma. „Pe fiecare pagină este precizat cu majuscule ce anume reprezintă acel desen, pentru ca micuţii să poată citi şi să le rămână întipărită în memorie şi denumirea monumentului", consideră învăţătoarea.

Copilaţii colorează Bistriţa

Profesorul de istoria artelor, Vasile Duda a fost cel care a a selectat imaginile, iar profesorul Doru Brăţan de la Corneliu Baba le-a desenat. „Prin desen şi culoare cei mici vor descoperi Bistriţa. Va fi un fel de plimbare virtuală prin oraşul în care locuiesc, este un joc prin care se copiii vor afla despre istoria şi prezentul Bistriţei.  Nu ştiu dacă s-a mai realizat în alte oraşe sau alte zone, dar faptul că acest lucru se întâmplă în Bistriţa este foarte bine", explică istoricul de artă.

Şi alţi dascăli din Bistriţa au fost încântaţi de acest proiect şi aşteaptă cu nerăbdare ca aceste cărţi să ajungă la copiii pe care îi educă. „Este o idee extraordinară. Eu am încercat să fac aşa ceva în cadrul orelor de obţional pe care le am cu elevii mei şi reacţia micuţilor a fost extraordinară. Am bătut oraşul la pas, am descoperit monumente şi apoi le-am desenat. Iar faptul că ei pot să le deseneze în ce culori vor şi cum le place este minunat. Le stimulează imaginaţia şi pot să-şi cereeze un oraş aşa cum îşi doresc pornind de la o realitate pe care ei o vor cunoaşte", crede învăţătoarea Livia Pop de la şcoala generală Avram Iancu din Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite