Mărturiile lui Victor Moldovan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi interbelici. Secretele traseismului politic şi ale afacerii „Panamaua cu paşapoarte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Moldovan a fost primul reprezentant al bistriţenilor după Marea Unire FOTO: Arhivă personală Victor Moldovan
Victor Moldovan a fost primul reprezentant al bistriţenilor după Marea Unire FOTO: Arhivă personală Victor Moldovan

Victor Moldovan a fost unul dintre cei mai longevivi deputaţi români din perioada interbelică, fiind primul reprezentant al bistriţenilor după Marea Unire. În memoriile sale, Moldovan vorbeşte despre ipocrizia şi corupţia care controlau clasa politică de la acea vreme, dar şi despre traseismul politic, el însuşi fiind un exemplu în acest sens.


Bistriţeanul Victor Moldovan a fost secretar de stat în Ministerul de Interne, în perioada 1926-1927, secretar general al Frontului Renaşterii Naţionale şi al Partidului Naţiunii, în perioada regimului autoritar instituit, în anul 1938, de către Regele Carol al II-lea. Moldovan a fost, de asemenea, lider al PNR, până în 1925, după care a devenit membru al Partidului Poporului, în 1926, urmând să ajungă în PNŢ, în 1932.

Deşi a trecut pe la mai multe formaţiuni politice, Victor Moldovan a fost cel mai longeviv demnitar din perioada interbelică, fiind, de asemenea, primul reprezentant al bistriţenilor după Marea Unire. A fost şi un partizan al unirii Transilvaniei cu România.

În memoriile sale, Victor Moldovan, care a trecut prin trei partide, vorbeşte şi despre traseismul politic, recunoscând că trecerea de la un partid la altul avea în spate interese de ordin material şi nu numai, dar şi conflicte sau viziuni diferite.

Astfel, pe fondul divulgării unor afaceri necurate şi în contextul unor contradicţii apărute în PNR, Victor Moldovan se alătură grupării formate din Vasile Goldiş, Silviu Dragomir, Ioan Lupaş, Ioan Lepădatu şi formează Partidul Poporului, pe care, mai apoi, îl părăseşte dezamăgit de rezultatele slabe de la alegeri şi îşi încearcă norocul în PNŢ, în 1932, după o absenţă de câţiva ani.

Când vine vorba despre corupţia clasei politice, chiar Victor Moldovan bifează o performanţă prin expunerea  afacerii „panamaua cu paşapoarte”, din anii 1924-1925, în care a denunţat traficul de acte pentru emigrare făcut de miniştri sau oameni politici liberali. Notorietatea obţinută în urma acestor dezvăluiri l-a transformat pe avocatul şi deputatul Victor Moldovan într-un peronaj de temut, la tribuna Camerei.

„Perioada 1922 până în 1929 se caracterizează printr-o relativă stabilitate în urma refacerii distrugerilor din timpul războiului şi a politicii de acaparare a bogăţiilor ţării de către regimul liberal. Am arătat că, prin politica sa economică şi financiară, acest regim a căutat să-şi însuşească întreprinderile şi uzinele din provinciile unite. Acum, prin votarea noii constituţii, caută să naţionalizeze bogăţiile subsolului, ca pe urmă, printr-o serie de legi să uşureze trecerea acestora în mâna reprezentanţilor capitalului liberal,” precizează deputatul bistriţean într-o critică adusă guvernului.

Acuzaţiile nu l-au ocolit nici pe deputatul bistriţean, care a fost urmărit şi hăituit de Securitate ani la rând. Astfel, într-un dosar din 1959, se specifică că, în timpul guvernării PNŢ, acesta şi-a făcut vilă la Sinaia din „sudoarea poporului” şi că a „exploatat clasa muncitoare şi a avut o comportare urâtă faţă de muncitori”.


În memoriile sale republicate de curând, deputatul Victor Moldovan ilustrează şi alegerile din perioada interbelică, primite cu mult mai mult entuziasm decât acum.

„În judeţul nostru, alegerea s-a transformat într-o grandioasă manifestare a solidarităţii acestor elemente ale naţiunii româneşti. Cutreierând satele circumscripţiei, am fost primiţi pretutindeni cu bucurie şi entuziasm de întreg poporul, în frunte cu intelectualii satelor”, povesteşte Victor Moldovan despre alegerile din 1919.

victor moldovan

Deşi era încă în putere, Victor Moldovan s-a retras din politică în 1940, dedicându-se avocaturii, meseria sa de baza. Asta până în 1950, când a fost reţinut ,alături de alţi 80 foşti demnitari ai perioadei interbelice, şi internat în penitenciarul oraşului Sighet, pentru 5 ani.


Revenit acasă cu sănătatea şubredă, Moldovan a încercat să se angajeze la o cooperativă, însă nu a reuşit să reziste mult timp, fiind bolnav şi neputincios. A ajuns să fie întreţinut de familia fiicei sale, alături de care s-a şi mutat în Germania. Victor Moldovan a murit în 1977, la vârsta de 93 de ani, în Germania, lăsând în urma sa o arhivă documentară imensă, care conturează perioada interbelică, subliniind realităţile sociale, dar şi  politice ale vremii.



 

Vă mai recomandăm:

Despre vizita Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand de acum 94 de ani, de la Bistriţa

Cântăreaţa şi pictoriţa care a uimit-o cu frumuseţea sa pe Regina Maria

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite