Lucruri de care trebuie să ţii cont când îţi faci cartea de vizită
0Se spune că oglinda ta profesională este cartea de vizită. Cum trebuie să arate astfel încât să transmită mesajul dorit interlocutorului? Specialiştii spun că diferă de la job la job.
Cartea de vizită este în multe cazuri primul contact pe care un posibil partener sau client o are cu activitatea ta profesională. Profesioniştii în domeniu spun că sunt importante informaţiile oferite, textura şi designul cărţii de vizită. Acestea pot să determine sau nu interlocutorul să o arunce cu prima ocazie la coşul de gunoi.
De ce trebuie să ţineţi cont când vă faceţi cărţi de vizită:
- Trebuie să înţelegi scopul cărţii de vizită. Cărţile de vizită trebuie să ţină cont de natura job-ului, dar şi de ce intenţii şi planuri ai. Dacă eşti freelancer te poţi folosi de cartea de vizită pentru a obţine noi contracte, dacă ai o companie la început de drum poţi atrage cu ea noi clienţi.
- Înainte de a-ţi face o carte de vizită trebuie să te gândeşti la cine ajunge, care este publicul tău ţintă. Acest lucru te va ajuta să stabileşti ce informaţii trebuie incluse. Dacă eşti avocat, de exemplu, cartea de vizită trebuie să aibă un design foarte simplu şi o modalitate de contactare foarte rapidă, pentru ca clienţii să te găsească rapid.
- Trebuie să incluzi informaţiile potrivite: pe lângă nume şi număr de telefon mai trebuie să treci şi ocupaţia, adresa de e-mail, adresa fizică dacă este necesar. Poţi sugera oamenilor cu ce te ocupi şi folosindu-te de un slogan, acesta va fi mai greu de uitat.
- Dacă firma ta sau firma cu care colaborezi are un logo, e indicat să îl foloseşti şi la cărţile de vizită. De asemenea, poţi să incorporezi o părticică din munca ta. De exemplu, unii fotografi pun cea mai bună fotografie a lor pe spatele cărţii de vizită.
- Având în vedere importanţa reţelelor de socializare, a devenit obligatorie prezenţa conturilor şi paginilor de pe cele mai populare reţele sociale. Te poţi folosi şi de reţelele de socializare pentru a prezenta o parte din munca ta.
- Foloseşte un cod de bare. Deşi pare o idee neobişnuită s-ar putea să te ajute, mai ales dacă ţinem cont de faptul că acest cod de bare poate conţine toate informaţiile de contact şi munca ta. Astfel, dacă unul dintre clienţi vrea să arunce cartea de vizită la gunoi, scanează codul de bare şi rămâne cu informaţiile pe telefon.
- Fii creativ. Trendul în ultimii ani este creativitatea şi depărtarea de cărţile de vizită standard.
Sursa:careeraddict.com
Vă mai recomandăm:
12 slujbe pentru oamenii leneşi. Cum este să fii plătit să te relaxezi în hoteluri de lux