Legenda pârâului din inima Munţilor Rodnei format din sângele curs în bătălii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jurul Munţilor Rodnei s-au format sute de legende şi poveştiri care de care mai incredibile. Una dintre ele vizează un pârâu din inima Munţilor Rodnei, despre care se spune că a luat naştere din sângele care a curs în urma întâlnirii dintre rodneni şi tătari.

Munţii Rodnei reprezintă un izvor nesecat de legende şi poveştiri care de care mai incredibile. Deşi unele au secole vechime, acestea încă se mai aud prin părţile locului, fiind legate de stânci, lacuri şi râuri.

Una dintre legende are în centru Izvorul Roşu, care ia naştere în inima Munţilor Rodnei. Acesta formează împreună cu Pârâul Băilor unul dintre cele mai spectaculoase amfiteatre ale Munţilor Rodnei, desfăşurat între vârfurile Omului şi Ineu. La intrare în satul Valea Vinului, pârâul Izvorul Roşu şi Pârâul Băilor se contopesc şi formează Izvorul Băilor.

Legenda spune că Pârâul Izvorul Roşu ar fi luat naştere în timpul marii invazii tătare din 1241-1243. Deşi oamenii din aceste părţi erau obişnuiţi să le facă faţă, ba cu ziduri din piatră, ba cu şanţuri adânci, atunci rodnenii au fost luaţi pe nepregătite. Se spune că în calea lor, tătarii ar fi dat peste o fată, o păstoriţă  care avea grijă de o turmă de oi. Au luat-o cu ei, silind-o să le arate drumul spre cetatea Rodnei. Fata li s-a supus şi i-a condus pe tătari spre cetate. Nu se ştie prin ce împrejurări, rodnenii au aflat de marea invazie a tătarilor şi i-au aşteptat într-o vale. Tătarii s-au întâlnit în acea vale cu rodnenii, iar prima ucisă a fost tocmai păstoriţa, căreia asupritorii i-au tăiat capul.

Se spune că sângele păstoriţei a curs prin acea vale şi cu sângele celor care au mai pierit în acea luptă s-a format acel pârâu. De aici şi-ar fi luat pârâul şi numele de „Izvorul Roşu”. Pârâul care se formează din Izvorul Roşu şi Pârâul Băilor şi care străbate localitatea Valea Vinului încă şi-a păstrat culoarea roşiatică, nu de la sânge din legendă însă ci de la deşeurile de la mina ce a funcţionat în zonă.

În locul unde a avut loc bătălia, între nişte stânci, s-ar fi aflat şi tezaurul cetăţii Rodna, pe care locuitorii săi îl apărau cu preţul vieţii. Cel care ar fi cunoscut locaţia exactă unde a fost ascuns tezaurul ar fi pierit şi el în această bătălie, astfel că locul unde este avere rodnenilor a rămas un mister.

Localnicii spun că şi acum se mai aude uneori vocea păstoriţei care a pierit prima în lupta cu tătarii. Aceştia cred că fata încă mai bântuie locurile unde şi-a pierdut viaţa.

Vă mai recomandăm:

Cum atrage turişti din toată Europa căsuţa „creativă“ de la poalele Munţilor Rodnei, unde se odihnea un cunoscut poet maghiar din perioada interbelică

Curs de interpretare a peisajului, în premieră în România la Parcul Naţional Munţii Rodnei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite