Curs de interpretare a peisajului, în premieră în România la Parcul Naţional Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din acest an, Parcul Naţional Munţii Rodnei este pe lista locurilor protejate din Europa care au parte de rangeri specializaţi în „interpretarea peisajului”. Dacă ţări precum Anglia au şi 15 ani de experienţă în domeniu, în România doar Parcul Naţional Munţii Rodnei are oameni specializaţi în aşa ceva.

Anul acesta, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, 15 angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Rodnei s-au specializat în „interpretarea peisajului”. Aceasta este o nouă direcţie în Europa în parcurile naturale şi naţionale, precum şi în alte locuri protejate. Ţări precum Anglia sau Germania au deja o tradiţie de mai bine de 15 ani în interpretarea peisajului şi o reţea destul de numeroasă de specialişti care doar cu asta se ocupă.

„Practic înveţi ce să le spui turiştilor. Trebuie să îi faci să înţeleagă ce văd, să-i duci cu informaţiile inclusiv într-o zonă mitologică, să lege ceea ce văd de o poveste”, explică Claudiu Iuşan, biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Cursul se întinde pe câteva săptămâni bune şi include atât o parte teoretică, în cadrul căreia rangerii învaţă totul despre floră, faună, istorie locală, precum şi metode de comunicare în funcţie de vârste, cât şi una practică cu vizite în teren.

„Mi se pare că este cel mai important aspect în munca rangerilor care ghidează şi turişti. Noi am vrut să aducem specialişti din Anglia care să ţină aceste cursuri, însă achiziţia acestui tip de servicii din alte ţări este foarte greoaie, plus că cursurile sunt foarte scumpe”, mai spune biologul.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este singurul din ţară care are parte de rangeri specializaţi în „interpretarea peisajului”. Claudiu Iuşan spune că acest curs îi ajută pe rangeri să le explice mai bine turiştilor ce au în faţă şi îi face să îşi dorească să revină.



Vă mai recomandăm:
 

Parcul naţional cu cele mai multe specii de flora şi faună din ţară, pe cale să-şi piardă caprele negre. Braconierii şi câinii sălbăticiţi le-au pus gând rău

Tabere de romi, stâne, tâieri ilegale şi braconaj în arie protejată declarată rezervaţie ştiinţifică încă din 1932

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite