În Peştera Tăuşoare hibernează peste 10.000i de lilieci din cel puţin patru specii cunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin-Trandafil Theodorescu are grijă de Peştera Tăuşoare din 2000
Crin-Trandafil Theodorescu are grijă de Peştera Tăuşoare din 2000

Speciile de lilieci care trăiesc îin Peştera Tăuşoare din Judeţul Bistriţa-Năsăud, cea mai adâncă din România, care numără în total peste zece mii de exemplare, vor fi protejate printr-un proiect european de management eficient al sitului, finanţat cu peste un milion de lei bani europeni, potrivit site-ului timponline.ro.

Custodele peşterii, Crin Triandafil Theodorescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că până în acest moment au fost identificate patru specii de lilieci care habitează în peşteră, dar a apreciat că probabil sunt mai multe. „Liliecii reprezintă principalul motiv pentru care ne-am străduit să facem acest proiect şi principalul obiectiv al protejării. În Peştera Tăuşoare avem patru specii de lilieci atestate ştiinţific şi cel puţin şase pe care nu am reuşit să le surprindem, dar condiţiile de mediu ne îndreptăţesc să credem că sunt acolo", a spus Theodorescu.

Speciile identificate sunt: Liliacul mic cu potcoavă, Liliacul comun, Liliacul comun mic şi Liliacul cărămiziu.

El a declarat că, deşi oamenii i-au demonizat pe lilieci fiindcă aceştia seamănă cu diavolul, fiind „mamifere bizare", din punct de vedere antropic acestea au o importanţă deosebită.

„Oamenii de ştiinţă au făcut un calcul şi au aflat că, dacă ar dispărea toţi liliecii din Europa, producţia agricolă ar fi diminuată cu 40%. De aceea, UE are o legislaţie pentru protecţia chiropterelor foarte severă la care România, după aderare, s-a aliniat. În virtutea acestei legislaţii, ne străduim să creăm un cadru de management pentru protecţia acestor chiroptere", a spus el.

Crin Triandafil Theodorescu a spus că, în Peştera Tăuşoare, sunt doar colonii de hibernare.

„Avem o populaţie de peste 10.000 de exemplare din cel puţin patru specii diferite. Sunt nişte animale care hibernează fie solitar, fie în colonii mai ample ca să-şi menţină căldura", a spus Crin Triandafil Theodorescu.

Potrivit sursei citate, Peştera Tăuşoarelor este „un ecosistem complex care a suscitat şi suscită interesul specialiştilor din întreaga lume".

Este localizată în apropierea Parcului Naţional Munţii Rodnei sub Masivul Bârlea fiind descoperită în 1955.

Mai multe pe timponline.ro

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite