Ignatul, respectat la doi paşi de centrul istoric, la Bistriţa. „Ghiţă” a fost sacrificat după tradiţie
0Sâmbătă dis de dimineaţă un porc de 170 de kilograme, crescut „bio”, a fost sacrificat în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Măcelarii autorizaţi care s-au ocupat de tot procesul au asigurat că nu s-a sărit peste niciunul dintre paşii „ceruţi” de tradiţie. Prima dată cei prezenţi au putut gusta din şoric, urmând ca după să se înfrupte din „pomana porcului”.
Organizatorii evenimentului dedicat tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă în Bistriţa-Năsăud au ţinut ca de Ignat să sacrifice un porc cum se obişnuieşte în mediul rural, chiar în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Dis de dimineaţă, „Ghiţă” a fost adus în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. A fost pârlit pe foc de paie, iar mai apoi a fost tranşat, iar şoricul împărţit celor prezenţi. Trei măcelari s-au asigurat că sunt respectaţi toţi paşii transmişi din generaţie în generaţie în satele din Bistriţa-Năsăud.
„Ghiţă” a avut 170 de kilograme şi în doar câteva ore s-a transformat într-o masă bogată pentru toţi cei prezenţi la cea de-a doua ediţie a evenimentului dedicat tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”.Cei prezenţi au avut ocazia să guste pomana porcului, dar şi jumări sau cârnaţ, asezonate cu câte un păhărel de ţuică fiartă sau vin fiert.
Organizatorii spun că este important ca bistriţenii să nu uite de aceste tradiţii, chiar dacă sunt considerate barbare, asta pentru că fac parte din identitatea noastră.
„Acum ani buni, la fiecare casă se tăia porcul, ţinut în gospodărie proprie. În mod normal o tăiere a porcului la ţară se întinde şi pe 12 ore şi adună cam toţi membrii familiei şi este şi un prilej de reunire a familiei”, spune unul dintre măcelarii care l-au pregătit pe „Ghiţă”.
Evenimentul include şi un târg de produse şi preparate tradiţionale, concerte de colinde, dar şi concursuri de împodobire a bradului, ateliere de pictură pe globuri şi întâlniri cu Moş Crăciun. Porţile muzeului sunt deschise sâmbătă până la orele serii, dar şi duminică.
Vă mai recomandăm:
FOTO Sacrificarea lui Ghiţă, obiceiul „barbar” care reuneşte familiile