Ghetoul unde şi-au pierdut viaţa mii de evrei, retrocedat. Pentru a-şi recupera terenul o bistriţeancă a apelat la asistentul secretarului de stat Victoria Nuland

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ghetou s-a transformat între timp în Staţiunea de Cercetare Pomicolă FOTO: mesagerul.ro
Fostul ghetou s-a transformat între timp în Staţiunea de Cercetare Pomicolă FOTO: mesagerul.ro

Gabriela Breşfelean este nepoata evreului Avram Baruch, care administra ferma care mai apoi a fost naţionalizată şi transformată în ghetoul unde şi-au găsit sfârşitul mii de evrei din judeţ. Cu o decizie definitivă şi irevocabilă, femeii nu îi este înapoiat pământul care acum aparţine de Staţiunea de Cercetare Pomicolă. În disperare de cauză Gabriela Breşfelean i-a scris asistentului secretarului de stat al SUA Victoria Nuland.


Potrivit Gazeta de Bistriţa, aventura Gabrielei Breşfelean a început încă din anii `90 când bistriţeanca a demarat demersurile pentru a intra în proprietatea terenului din cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă care a aparţinut bunicului său, evreul Avram Baruch, care a rămas fără pământ odată cu naţionalizarea.

În anul 2010, femeia a primit şi o sentinţă definitivă şi irevocabilă care îi dă dreptul să intre în posesie a 8 hectare de teren. Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa refuză să îi înapoieze terenul femeii, care este purtată de ani de zile pe la uşile instituţiilor.

În timp ce alţi moştenitori care au cerut retrocedarea pământului au ajuns chiar şi la CEDO, Gabriela Breşfelean a trimis în anul 2012 un memoriu primului ministru şi ministrului Agriculturii pentru a cere ajutor.

Mai mult, o parte din cei 59 de moştenitori care-şi cer înapoi terenurile familiei au făcut grevă în faţa Instituţiei Prefectului. În total 59 de moştenitori cer retrocedarea a 116 hectare de teren din cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă, unii dintre ei având deja decizii definitive şi irevocabile.

„Ne adresăm Dumneavoastră pentru a da o Hotărâre de Guvern prin care cele 116  hectare de teren din Bistriţa să fie trecute din domeniu public al statului în domeniul privat al statului şi să fie puse la dispoziţia Comisiei Municipale de Fond Funciar care la rândul ei să ne pună în posesie cu terenurile care ne revin de drept”, scria femeia în memoriul trimis  în 2012 primului ministru şi ministrului Agriculturii.

Gabriela Breşfelean s-a gândit să profite şi de scurta vizită a asistentul secretarului de Stat al SUA Victoria Nuland în România şi i-a trimis un momoriu în care îi prezenta situaţia ei, dar şi câteva precizări cu privire la modul în care sunt respectate de autorităţi deciziile instanţelor din România. Acelaşi memoriu l-a primit şi vicepreşedintele SUA Joe Biden. 

Terenul retrocedat de bistriţeancă, Staţiune pomicolă şi fost lagăr

Pe terenul pe care îl cere femeia înapoi a funcţionat ghetoul pus la punct de autorităţile bistriţene, unde au fost internaţi în jur de 6000 de evrei din tot judeţul. Mii de evrei şi-au găsit sfârşitul la ghetoul care a fost amenajat într-o fostă fermă.

Ferma în cauză, care era administrată de societatea „Stamboli” înfiinţată în anul 1933, a fost naţionalizată de comunişti, care mai apoi au transformat-o în ghetou pentru evrei. Culmea este faptul că unul dintre acţionarii societăţii „Stamboli” era tot un evreu, Avram Baruch, bunicul Gabrielei Breşfelean.

Vă mai recomandăm:

FOTO Intrarea armatei hortiste în Bistriţa-Năsăud: oameni călcaţi de cai, bătuţi până la sânge, puşi să tragă la jug sau spânzuraţi

Cum le-au închis gura comuniştii bistriţenilor care ieşeau din spiritul legii


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite