Cum le-au închis gura comuniştii bistriţenilor care ieşeau din spiritul legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii nu au avut milă atunci când a trebuit să le închidă gura bistriţenilor pentru că îndrăzneau să sfideze sistemul. Aceştia erau torturaţi şi audiaţi cu zilele, se trezeau cu bunurile distruse sau erau chiar executaţi cu sânge rece.


Printre cei care au avut de suferit în perioada comunistă s-au numărat protestanţii şi membrii unor organizaţii, cunoscut fiind cazul de pe Dealul Crucii, unde trei membri ai organizaţiei Garda Albă au fost executaţi de comunişti.

Garda Albă a fost numele dat de securişti organizaţiei create şi conduse de Leonida Bodiu, care a avut nucleul pe raza comunelor Rebra, Rebrişoara şi Parva. Acesta a fost contactat în anul 1948 de către mai mulţi locuitori ai comunei Rebrişoara, care i-au propus să formeze o organizaţie împotriva regimului instaurat în România, motivaţi fiind de ameninţările primite de la comunişti, posibilitatea de a rămâne fără averi sau controlul exagerat al animalelor. 

O metodă de anihilare a organizaţiei de rezistenţă condusă de Leonida Bodiu a fost propusă chiar de Ministerul Apărării Naţionale, care vedea eficientă infiltrarea unor ofiţeri în Garda Albă. Acest lucru nu a dat roade, deoarece cei urmăriţi se fereau de persoanele străine.

Leonida Bodiu reuşeşte acapararea în organizaţia sa a unor personaje cheie din comune: preoţi, notari, angajaţi ai primăriei sau jandarmi, unii dintre ei făcând joc dublu şi contribuind la operaţiunea de anihilare a organizaţiei. Liderul organizaţiei, Leonida Bodiu, este executat în 1949, alături de alţi membri ai organizaţiei pe Dealul Crucii, între Nepos şi Rebra.

Comuniştii nu aveau milă nici pentru protestanţi care au fost chinuiţi în mai multe părţi ale judeţului din cauza religiei lor şi mai ales a sârgului cu care încercau să transmită mai departe credinţa.

Unul dintre cazurile petrecute la Ilva Mare a devenit un spectacol public. Penticostalii din comună au fost obligaţi să tragă care pline cu pietre şi balast în locul boilor pe străzi, într-o zi de târg, fiind insultaţi de forţele de ordine şi de consăteni. Copiii care proveneau din familii de protestanţi erau loviţi în palmă cu baioneta, iar în localitatea Maieru comandantul Jandarmeriei a deschis focul asupra unui penticostal, plângerea făcută de cel agresat dispărând brusc.



Bucăţi din ziarele vremii care vorbeau despre demolarea bisericii penticostale din Bistriţa. FOTO: sfântatreime.ro

biserica penticostala

În Bistriţa a fost demolată o biserică a unui cult protestant, iar cei prezenţi anchetaţi şi loviţi ore în şir. De asemenea, autorităţile locale bistriţene au dat ordin ca niciun protestant să nu mai deţină funcţii de conducere, fiind mutaţi pe un alt post.





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite