Una dintre primele şcoli în limba română din Transilvania, unde au învăţat George Coşbuc şi Liviu Rebreanu, la 150 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placheta comemorativă dăruită de ministrul Remus Pricopie FOTO: Radu Sîrbu
Placheta comemorativă dăruită de ministrul Remus Pricopie FOTO: Radu Sîrbu

Astăzi, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, acolo unde a învăţat şi poetul care a dat numele unităţii de învăţământ a sărbătorit 150 de ani de existenţă. Aceasta este una dintre primele şcoli în limba română din Transilvania.


În prezenţa celor mai de seamă absolvenţi ai săi, dar şi a profesorilor săi valoroşi, Colegiul Naţional „George  Coşbuc” din Năsăud sărbătoreşte astăzi 150 de ani de existenţă.

La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Comisiei de Învăţământ, Tineret şi Sport din Senatul României, Ecaterina Andronescu sau ministrul delegat pentru Dialog Social Doina Pană.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a ţinut şi el să transmită un mesaj conducerii şcolii, dar şi o plachetă şi o diplomă aniversară „Spiru Haret”.  Un alt moment special a fost şi prezentarea monografiei şcolii, volumul fiind editat special pentru a marca aniversarea a 150 de ani a colegiului.

„O zi emoţionantă, 150 de ani de şcoală românească la Năsăud nu este puţin. Năsăudul este un loc cu totul special, nu a fost uşor pentru cei care au  înfiinţat această şcoală în 1863, memoria lor trebuie să fie sfântă pentru noi. Tot respectul pentru personalităţile uriaşe pe care le-a dat,” a declarat fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu.

Colegiul din Năsăud, care a avut până acum peste 15 denumiri, a fost a patra şcoală românească din Transilvania, după Blaj (1754), Beiuş (1828) şi Braşov (1851). 17 academicieni au absolvit aici, printre aceştia numărându-se şi George Coşbuc sau Liviu Rebreanu.

Unitatea de învăţământ care a împrumutat numele poetului George Coşbuc continuă să menţină standardele ridicate, plasându-se pe poziţia a doua a celor mai bune licee din Bistriţa-Năsăud, cu peste 150 de premii la olimpiade şi concursuri naţionale anual.



Vă mai recomandăm:
 

Poveştile celor mai buni profesori din Bistriţa-Năsăud. Ana Haitonic: „Îmi place teribil de mult meseria aceasta, o fac cu pasiune”

Obrăznicii de poet: George Coşbuc, la un pas de exmatriculare, după ce a lovit un profesor şi s-a prezentat mahmur la ore

Topul celor mai bune licee din judeţul Bistriţa-Năsăud

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite