FOTO Sistem unic în ţară de colectare a deşeurilor cu containere semi-îngropate, pus în funcţiune în Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luni, 15 septembrie, va fi pus în funcţiune la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud un sistem revoluţionar de colectare selectivă a deşeurilor. Bistriţa-Năsăud este primul judeţ din ţară unde colectarea selectivă se va face cu ajutorul containerelor semiîngropate.

După 11 ani în care s-a pregătit proiectul de management integrat al deşeurilor, din 15 septembrie, acesta va fi în sfârşit funcţional, începându-se colectarea selectivă a gunoaielor. 

Noutatea acestui proiect este reprezentată tocmai de cele peste 2200 de containere semiîngropate, utilizate în premieră în România. Delia Duican, directorul general adjunct al SC Iridex Group Plastic, companie care s-a ocupat de achiziţionarea şi montarea acestor containere, spune că acest proiect este unul ambiţios şi superior colectării clasice cu containere supraterane.

Containerele în cauză permit o mai bună colectare a deşeurilor selective, iar la ele au acces doar persoanele autorizate, datorită capacului etanş şi a sistemului de închidere. Fiecare container are un sac unde ajung deşeurile. Sacul care este prins de capac este ridicat de autospeciale cu o macara specială şi golite în remorca autospecialelor.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 156 de milioane de lei. Din cifra de afaceri înregistrată de Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu, unde ajung gunoaiele, 20% ajunge la Consiliul Judeţean, dar nu mai puţin de 200.000 de euro anual. De asemenea, Consiliul Judeţean primeşte şi o redevenţă de 7% din cifra de afaceri a activităţii de colectare, însă nu mai puţin de 450.000 de euro anual.

Suma care va ajunge anual la Consiliul Judeţean poate fi folosită doar pentru întreţinerea şi dezvoltarea sistemului, adică pentru extindere şi modernizări.

În cadrul proiectului au fost realizate peste 950 de platforme de colectare cu peste 2200 de containere semiîngropate a câte trei metri cubi fiecare. De asemenea, persoanele care locuiesc la casă şi cele juridice au primit gratuit peste 81.000 de pubele a câte 80 de litri pentru colectarea deşeurilor mixte. Vor fi colectate selectiv hârtia, plasticul, metalul şi sticla.

Noul sistem aduce şi o scădere a preţului plătit de bistriţeni pentru gunoi. Astfel, în zona urbană dacă până acum se plătea 9,8 lei de persoană lunar, din 15 septembrie se va plăti 3,5 lei. În zona rurală fiecare persoană va plăti lunar 1,8 lei pentru ridicarea gunoiului.

„Îmi doresc ca începând de luni să se vadă o schimbare profundă a modului în care se colectează deşeurile în judeţ. Toţi cei care nu vor respecta din momentul de faţă legea şi nu vor depozita deşeurile astfel încât ele să poate fi colectate vor fi sancţionaţi pentru că este obligatoriu să respectăm mediul înconjurător”, a precizat preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan.

Firma care se va ocupa de colectare a fost nevoită să procure autospeciale din străinătate, asta datorită faptului că sistemul este deocamdată unic în România. 17 autospeciale, printre care se numără şi unele adaptate pentru spaţii înguste, au fost deja achiziţionate, urmând ca până luni, 15 septembrie, să mai ajungă alte 20.

Vă mai recomandăm:

Bistriţa-Năsăud, primul judeţ unde sunt folosite la colectarea deşeurilor containere semiîngropate

Săracii Bistriţei care trăiesc din gunoaie rămân fără „job” în toamnă



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite