FOTO Călătorie spre ţinutul lui Dumnezeu. Cum să cucereşti la pas Vârful Bistriciorul, perla din Călimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O drumeţie pe Vârful Bistriciorul, în Munţii Călimani, nu face altceva decât să confirme că Dumnezeu ne-a binecuvântat ţara cu unele dintre cele mai spectaculoase privelişti din lume. Pornirea se face dintr-un loc de vis, iar cucerirea celor 1.990 de metri ai Vârfului Bistriciorul îţi permite să admiri frumuseţea lacului Colibiţa, a Pasului Tihuţa, a Vârfului Pietrosul sau a perlei Munţilor Bârgăului, Vârful Heniu.

Vremea călduroasă care încă nu a părăsit Bistriţa-Năsăud ne obligă să profităm de ea şi să nu irosim weekendul în confortul căminului. Cel care ne garantează privelişti aproape desprinse din paradis, dar şi cel mai pur aer din ţară este Vârful Bistriciorul din Munţii Călimani.

Pentru a lua la pas Vârful Bistriciorul trebuie să ajungem în satul Miţa, de lângă lacul Colibiţa, o altă minune a judeţului Bistriţa-Năsăud, care se află doar la un pas de a obţine statutul oficial de staţiune. Din Bistriţa până în Colibiţa facem mai puţin de oră cu maşină, aşa că ideal ar fi să pornim de dimineaţă. Nu de alta dar ne aşteaptă un drum de 6-7 ore până la „picioarele lui Dumnezeu”, aşa cum descriu traseul drumeţii. Odată ajunşi în satul Miţa, ne îndreptăm spre Valea Colbului şi mai apoi la Tăul Zânelor.

Traseul nu este unul dificil, doar câteva sute de metri fiind mai greu de parcurs, restul este mai mult plimbare. Pentru a ajunge la 1.990 de metri avem nevoie de un trup odihnit, de haine groase, dar şi de câteva gustări care să ne energizeze. Pe traseu, Salvamontul a amenajat şi un refugiu, situat la doar o oră de vârf. După ce trecem de refugiu Munţii Călimani încep să ne recompenseze eforturile cu imagini care-ţi taie răsuflarea. Pe bună dreptate cei care au parcurs traseul îl aseamănă cu paradisul. Vârful Bistriciorul ne arată frumuseţea lacului Colibiţa de la 1.990 de metri, dar şi Pasul Tihuţa, Vârful Pietrosul sau chiar perla Munţilor Bârgăului, Vârful Heniu.

image

Scaunul Domnului, întâlnit pe drum, parcă ne confirmă că ne aflăm pe un tărâm ocrotit de Dumnezeu (Foto: Visit Romanian Mountains FB)

Chiar locul de unde se porneşte şi unde ne întoarcem la lăsarea serii este unul deosebit. Despre zonă se spune că are cel mai pur aer din ţară, lucru crezut cu tărie şi de Olivia Deleu, o intelectuală din Cluj-Napoca, ce a pus bazele unui sanatoriu în zonă în 1933. Aici se tratau sudenţii cu probleme pulmonare, mai multe povestiri susţinând eficienţa acestor cure. Sanatoriul şi-a încheiat activitatea în 1944,când a fost incendiat.


La plecare şi la sosire ne întâmpină lacul Colibiţa (Foto Bianca Sara)

sanatoriu caritatea colibita

Primii locuitori au apărut la Colibiţa în 1850, urmând ca la începutul anilor 1900, saşii din Bistriţa să înceapă să observe splendoarea locului şi să-şi ridice mici căsuţe de vacanţă. Apariţia lacului la începutul anilor `80 nu face altceva decât să completeze frumuseţea şi aerul pur oferite de Munţii Călimani. Cei care vor să mai descopere din frumuseţea zonei sau chiar să încerce parte din activităţile oferite de Colibiţa se pot caza chiar lângă lac, preţurile pornind de la câteva zeci de lei pe noapte şi ajungând până la 100 de lei. Tot la baza lacului se poate lua masa, unele pensiuni care au şi restaurant aşteptându-i pe pofticioşi cu preparate tradiţionale româneşti sau pescăreşti.

Vă mai recomandăm:

Zonă de neratat: Pădurea Pedagogică de la Tihuţa, locul unde ecologia şi biologia se învaţă pe viu

Odată ajunşi în Pasul Tihuţa trebuie neapărat să vă opriţi la Asociaţia Tăşuleasa Social, care de mai bine de 12 ani dă o adevărată lecţie de voluntariat asociaţiilor de profil din întreaga ţară. În 2011, pe trei hectare a fost amenajată prima şi singura pădure pedagogică din România, un loc unde tinerii şi nu numai pot lua lecţii de ecologie şi biologie, pe viu.

Două zile pe bicicletă prin Munţii Rodnei: 326 de kilometri, prin două judeţe. Popas în comuna mamelor eroine

Munţii Rodnei concurează cu succes pentru titulatura de cel mai spectaculos loc din România. Fauna şi flora existente i-au determinat pe specialişti să amenajeze în Munţii Rodnei primul parc naţional din ţară. Campania „Adevărul“ „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă prezintă splendoarea Munţilor Rodnei admirată pe două roţi, într-un traseu de două zile, care ne poartă prin două judeţe.

Jurnal de vacanţă: La pas pe drumul istoric ce lega Transilvania de Bucovina

Lângă o carieră de sulf cu totul spectaculoasă începe un drum care acum sute de ani lega Transilvania de Bucovina, prin Munţii Călimani. Acesta ne oferă posibilitatea nu doar să trecem dintr-o regiune istorică în alta, ci şi să admirăm peisaje cu totul deosebite.







 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite