Drumul de la prăjituri la muzică. O bistriţeancă a pus pe picioare primul master class de vioară şi violoncel la altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cristina Istrate
FOTO Cristina Istrate

Cristina Istrate este o tânără în vârstă de 31 de ani din Bistriţa, care încă de la o vârstă fragedă, îmbină cu pasiune muzica cu prăjiturile, deţinând împreună cu părinţii săi una dintre cele mai cunoscute cofetării din municipiu. După doi ani de pregătiri, bistriţeanca a pus pe picioare primul master class de vioară şi violoncel din judeţ, care va reuni elitele din domeniul muzicii din ţară.

Încă de când era mică nu trecea vacanţă pe care să nu o petreacă în laboratoarele cofetăriei Cristina, care-i poartă numele.  S-a specializat în organizat evenimente, dar şi în ornat torturi, ducând arta decorării prăjiturilor şi torturilor la un alt nivel.


De 7 ani face naveta între Cluj-Napoca, unde este profesoară de vioară la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” şi Bistriţa unde se află cofetăriile pe care le administrează împreună cu părinţii săi. Iniţial a vrut doar să le dea o mână de ajutor un an sau doi, însă s-a lăsat acaparată de responsabilitatea care vine odată cu un business de familie, care rezistă şi creşte de 20 de ani deja.


Plăcerea de a face prăjituri, dar şi gândul că cei peste 60 de angajaţi depind de ea au făcut-o să îmbine cu succes cele două activităţi, în ciuda faptului nu de puţine ori devine obositor, Cristina fiind nevoită să petreacă uneori şi nopţile la birou.


În urmă cu doi ani s-a specializat şi în ornat, Cristina numărându-se printre primele cofetării din Bistriţa care reuşea să transpună personaje de desene animate pe torturi sau care realiza torturi în formă de gentuţe, maşini sau chiar viori.


De la prăjituri la un master class de vioară şi violoncel n-a fost decât un pas


Cu toate acestea, antreprenoarea de doar 31 de ani a hotărât că este cazul să ofere ceva comunităţii care să mângâie urechile şi nu papilele gustative. Cristina Istrate a organizat primul master class de vioară şi violoncel din judeţ, care se desfăşoară zilele acestea (18-26 iulie) la Poiana Stampei, o comună situată la 823 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava.


22 de muzicieni, cel mai tânăr fiind în clasa a IV-a, vor participa la master class-ul de la „înălţime”. Aceştia vor avea ocazia să dezvăluie tainele viorii şi a violoncelului alături de profesioniştii Răzvan Suma şi Ştefan Horvath, nume de referinţă în lumea muzicală internaţională.


Răzvan Sumaeste unul dintre cei mai activi muzicieni români, fiind solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, dar şi profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti.  Ştefan Horvath este concert maestru al Orchestrei Simfonice din Basel Elveţia, având o bogată experienţă în domeniu.


Proiectul, care a ales cei mai buni muzicieni din ţară, cu rezultate notabile la concursurile naţionale şi internaţionale, urmăreşte dezvoltarea tinerilor muzicieni, dar şi crearea de oportunităţi pentru viitorul lor muzical.  Practic cei 22 vor avea ocazia să înveţe lucruri de fineţe de la cei mai buni în domeniu.


Alături de ei va fi şi psihologul Ramona Paşca, acesta fiind printre puţinele evenimente de acest gen din ţară care invită şi un specialist care să-i ajute pe muzicieni să înveţe să-şi gestioneze emoţiile. Asta pentru că un muzician este supus unui stres emoşional extraordinar când urcă pe scenă şi trebuie să ştie cum să-şi gestioneze emoţiile, astfel încât actul său artistic să nu aibă de suferit.


La finalul master class-ului va fi desemnat cel mai bun cursant, care va avea ocazia să cânte cu Orchestra Simfonică „Notes&Ties” pe scena Casei Universitarilor din Cluj-Napoca.


Aseară, cei doi profesori au concertat pe scena Sinagogii Bistriţa, urmând să mai aibă loc două concerte, unul în data de 25 iulie tot la Sinagogă, iar altul în 26 iulie la Sala de concerte din Poiana Stampei.


„Acum câţiva ani, mă întorceam de la Viena unde am fost să-l ascult pe Ştefan Pop (n.r. cunoscut tenor bistriţean) la un debut de-al său la Opera de Stat de acolo şi inspirată de atmosferă, de oameni, mi-am schiţat pentru prima oară acest proiect în minte. Acum el se întâmplă şi sunt fericită. De ce fac acest lucru? Pentru că e necesar sufletului meu, pentru că în măsura în care primeşti trebuie să şi druieşti,” explică tânăra antreprenoare cum a luat fiinţă acest eveniment, unic în judeţ.

Vă mai recomandăm:

Cel mai longeviv director al Operei din Viena vorbeşte despre „creaţia” sa de pe meleaguri bistriţene: Anita Hartig

FOTO Biserica Evanghelică din Bistriţa, realizată din hârtie de 12 copii

 


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite