Cum funcţionează terapia prin scris. „Este ceea ce putem face în lipsa unei imaginaţii la fel de explozive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisul este ca un bun prieten, care nu te ceartă, nu te critică, nu te întrerupe şi e întotdeauna disponibil. Tocmai din acest motiv, psihologii îl recomandă drept terapie, pentru a trece mai uşor peste traume şi experienţe neplăcute.

Despre scris, psihologii spun că este ca un bun prieten, care nu ne ceartă, nu ne critică, nu ne întrerupe, ne înţelege de fiecare dată şi este întotdeauna disponibil. Tocmai din acest motiv, specialiştii recomandă scrisul ca terapie, atunci când vrem să trecem peste traume şi experienţe neplăcute.

Culmea, scrisul ajută inclusiv la vindecarea fizică, proces pe care, spun psihologii, îl poate reduce la jumătate. 

„Exprimarea prin scris ajută nu doar depăşirea unei traume sau experienţe neplăcute, ci şi procesul vindecării fizice, pe care îl poate reduce la jumătate. Externalizarea unei traume prin intermediul limbajului scris trebuie realizată în mod repetat, este de părere Pennebaker”, spune psihologul Daniela Dragne Macarie.

Potrivit specialistului, cu cât scrii mai mult, mergând spre centrul trăirilor şi miezul întâmplărilor, cu atât îţi reduci impactul emoţional al acestora asupra ta. Acest lucru te ajută să reduci impactul emoţional al intâmplărilor asupra ta şi să te confrunţi mai uşor cu problema emoţională.

„Epuizarea” subiectului ajută

În timp ce reflectezi şi pui „necazul” pe tapet, practic epuizezi subiectul şi îi închei efectul psihologic, este de părere psihologul Daniela Dragne-Macarie. Prin acest proiect trec inclusiv scriitorii mari, când îşi scriu operele. 

„Ce putem noi face este ca, în lipsa unei imaginaţii la fel de explozive, să scriem cât mai amănunţit în ale noastre jurnale intime sau bloguri, pentru a ne înţelege ce ni se întâmplă... Terapia prin scris este un mod simplu de a te elibera de gândurile negative şi de tensiunile acumulate”, mai spune specialistul.

Vă mai recomandăm:

Top 10 comportamente nocive în cuplu. Cum poate afecta relaţia igiena precară sau lipsa cuvintelor de apreciere

7 semne care ne indică faptul că cel din faţa noastră încearcă să ne manipuleze

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite