Copiii cu părinţi alcoolici devin criminali. Ce credeau unii medici de acum 100 de ani despre pericolele consumului de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii medici credeau că copiii cu părinţi beţivi ajung criminali
Unii medici credeau că copiii cu părinţi beţivi ajung criminali

Deşi pare greu de crezut, medicii de acum 100 de ani credeau că singura soartă a unui copil cu părinţi alcoolici este să devină un criminal. De asemenea, aceştia credeau că la vârste fragede, copiii sunt afectaţi dacă-şi văd părinţii în stare de ebrietate.

Printre problemele importante cu care se confrunta România în perioada interbelică s-a numărat şi alcoolismul. Medicii erau cu ochii pe această problemă încă din secolul al XIX-lea.

În perioada interbelică li s-au alăturat publicaţiile vremii, care veneau să analizeze cauzele şi efectele acestei probleme, însă prea puţine veneau şi cu soluţii viabile. Alături de publicaţiile vremii, în lupta împotriva alcoolului s-au implicat şi preoţii ortodocşi şi greco-catolici. Eforturile acestor instituţii se intensifică după încheierea Primului Război Mondial.

Iuliu Marius Morariu trece în revistă în „Pisanii Sângeorzene” atitudinea publicaţiilor vis-a-vis de această problemă socială. Potrivit acestuia, Iuliu Moldovan, unul dintre liderii de opinie din Transilvania considera România una dintre cele mai alcoolizate ţări din Europa.

Cu toate acesta, Iuliu Moldovan nu considera o soluţie interzicerea totală a alcoolului, susţinând că nu s-ar face altceva decât să se favorizeze contrabanda.

„Dacă la prima vedere se pare că sistemul prohibitiv este uşor de realizat, în practică, el întâlneşte dificultăţi enorme. Sunt doi duşmani pricipali ai antialcoolismului, cari intră aici în joc, şi anume capitalul puternic şi imens al industriei şi comerţului interesat în alcool şi lipsa de răspundere şi de rezistenţă morală a populaţiunei şi deci a administraţiunei respective. Prin prohibire se creează un gol şi o ocaziune splendidă pentru contrabandă rentabilă şi comerţ clandestin, care se organizează şi înving prin forţa organizaţiunii lor piedecile cari li se pun în cale”, preciza într-un articol Iuliu Moldovan.

Predispoziţie la crimă, în cazul copiilor cu părinţi alcoolici

Teoriile vehiculate de unii medici sunt cel puţin surprinzătoare. De exemplu, M. Kernbach susţinea într-o publicaţie din 1927 că există o predispoziţie înspre crimă la copii, dacă părinţii sunt alcoolici.

M. Băiulescu, pe de altă parte, susţine că alcoolismul părinţilor se răsfrânge atât asupra educaţiei copiilor, cât şi asupra dezvoltării lor sufleteşti, sugerând că la vârste fragede ei sunt foarte afectaţi atât la atitudinile violente ale părinţilor care au această patimă, cât şi la simpla vedere în această stare.

Vă mai recomandăm:

Ce sfaturi maritale se dădeau acum un secol şi jumătate. Femeia nu trebuia să fie posacă, respingătoare şi urâcioasă

Bărbierii, „chirurgii“ secolelor XV şi XVI. Alexandru Lăpuşneanu, despre care se spune că era un ipohodru, apela adesea la „chirurgii“ bistriţeni

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite