Clopurile cu pană de păun şi costumele vechi şi de un secol au făcut spectacol la Năsăud, în cadrul unui obicei de pe vremea lui Rebreanu şi Coşbuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1000 de elevi îmbrăcaţi în straie tradiţionale au defilat prin centrul oraşului Năsăud FOTO: Bianca Sara
Peste 1000 de elevi îmbrăcaţi în straie tradiţionale au defilat prin centrul oraşului Năsăud FOTO: Bianca Sara

Oraşul Năsăud s-a transformat într-un adevărat spectacol al tradiţiilor duminică dimineaţa. În jur de 1000 de elevi şi tineri îmbrăcaţi în straie populare au defilat pe străzile Oraşului Academicienilor, ducând astfel mai departe o tradiţie veche de aproape 140 de ani.

Peste 1000 de costume populare, unele vechi şi de un secol au putut fi admirate duminică în cadrul unei tradiţii vechi de aproape 140 de ani. Spectacolul tradiţiilor care reuneşte toate şcolile din Năsăud, dar şi din Rebrişoara şi Rebra poartă numele „Maialul elevilor năsăudeni” şi este păstrat cu sfinţenie an de an.

Primul maial al elevilor năsăudeni a avut loc în anul 1876, organizatorul fiind actualul Colegiu Naţional „George Coşbuc”, unitate de învăţământ care se ocupă şi astăzi de această sărbătoare. „Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud”, care a dat naştere acestei tradiţii pe care a prins-o şi George Coşbuc şi Liviu Rebreanu, a fost una dintre primele şcoli în limba română din Transilvania, fiind rezultatul unei învoiri încheiate de către cele 44 de comune grănicereşti.

Deşi erau primiţi toţi elevii de toate naţionalităţile, în statut se stipula clar că limba de predare trebuie să fie româna. Aceasta unitate de învăţământ a dat nu mai puţin de 17 academicieni.

Iniţial, maialul elevilor năsăudeni semăna cu o sărbătoare câmpenească, ce era organizată an de an în data de 3 mai, pentru a aminti de Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Şi atunci costumul popular era omniprezent la participanţi.



Deşi au trecut 139 de la primul maial şi acum în preajma acestei sărbători tinerii deschid lăzile de zestre ale părinţilor şi defilează cu cele mai mari comori ale familiei: costumele populare. Mai mult, cele mai vechi şi frumoase costume populare sunt premiate de către conducerea liceului. Parada este condusă de mai mulţi călăreţi, caii fiind şi ei împodobiţi potrivit tradiţiei zonei.

Un grup de fete şi băieţi parcă iese în evidenţă în această paradă a tradiţiilor. Este vorba despre dansatorii Romanei, un dans care datează şi el de mai bine de 150 de ani . Dansul „Romana” a fost creat în anul 1849 de către năsăudeanul Iacob Mureşianu şi a fost dansat prima dată în 1851. În anul 1940 acest dans a fost interzis, fiind reconstituit în 1986 de către coregrafa Casei de Cultură din Năsăud, după descrierea academicianului Iuliu Moisil din revista Arhiva Someşeană.

maial nasaud 10
image

Piesele de rezistenţă au fost în acest an clopurile cu pană de păun, dar şi împletiturile în mai multe ape, pentru care fetele au fost nevoite să stea nemişcate cu orele.

Deşi este un eveniment dedicat elevilor, printre participanţi s-au strecurat şi copii de o şcheoapă, îmbrăcaţi şi ei în straie tradiţionale. Este şi cazul lui Daniel, un copil creol de patru ani, care deşi trăieşte în Anglia, ţine să fie prezent an de an la Maialul Elevilor Năsăudeni. Prima dată bunicul său l-a adus pe când avea un an, iar la doi ani, băiatul deja purta cu mândrie costumul popular.


Vă mai recomandăm:

Un meşter popular din Bistriţa-Năsăud confecţionează straie preoţeşti speciale, cu motive tradiţionale

Vechi şopron, transformat într-un „muzeu” ţărănesc. Cât de ingenioşi erau românii de la sat în urmă cu un secol

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite