Ce faci când eşti implicat într-un accident rutier. Situaţiile când ai voie să muţi maşina de pe partea carosabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi nu ştiu că nu au voie să intre în perimetrul în care s-a produs un grav accident de circulaţie pentru a nu altera urmele FOTO Adevărul
Mulţi nu ştiu că nu au voie să intre în perimetrul în care s-a produs un grav accident de circulaţie pentru a nu altera urmele FOTO Adevărul

Mulţi şoferi implicaţi într-un accident rutier au cunoştinţe vagi despre regulile care trebuie respectate imediat după producerea evenimentului neplăcut.

Anunţarea evenimentului la 112 nu este suficientă. 

Alături de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud am realizat o listă cu recomandări pentru astfel de situaţii:

- Puneţi triunghiurile reflectorizante înainte şi după vehiculul implicat în accident, iar dacă este noapte purtaţi vesta reflectorizantă.

- Dacă sunteţi implicat într-un accident cu victime nu părăsiţi locul accidentului şi încercaţi să nu mişcaţi victimele. Anunţaţi la 112 dacă apar modificări ale stării lor de sănătate. 

- Nu intraţi în locul în care s-a produs accidentul pentru a nu deteriora eventualele urme. 

- Conducătorii unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea unei persoane sunt obligaţi să anunţe imediat poliţia, să nu modifice sau şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul evenimentului. 

 

- Nu mişcaţi vehiculul implicat în accident fără permisiunea poliţistului, dacă în urma acestuia au rezultat victime.

- Dacă în urma accidentului a rezultat doar avarierea propriului autoturism şi nu sunt victime, trebuie să îl scoateţi imediat în afara părţii carosabile sau cât mai aproape de bordură sau acostament. De asemenea, în astfel de situaţii nu sunteţi obligat să chemaţi poliţia la faţa locului.

- Dacă în accident sunt implicate două sau mai multe autoturisme şi nu sunt victime se poate părăsi locul accidentului şi nu este obligatorie chemarea poliţiei la faţa locului, însă şoferii trebuie să se prezinte cu maşinile în maxim 24 de ore la unitatea de poliţie de pe raza căreia a avut loc evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare a acestuia.

- Dacă aţi fost martorul unui accident rutier opriţi într-un loc sigur, astfel încât să nu cauzaţi un alt astfel de incident şi să nu încurcaţi circulaţia înainte de a acorda primul ajutor eventualelor victime. 

Vă mai recomandăm:

În ce situaţii nu trebuie chemată Poliţia după producerea unui accident rutier

În ce condiţii au voie poliţiştii să te legitimeze pe stradă şi când le permite legea să folosească forţa

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite