Bistritenii au la dispozitie sase auditori energetici pentru expertize
0
Vânzarea imobilelor trebuie însoţită de un certificat de eficienţă energetică începând din aprilie. Deşi au rămas mai puţin de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestor reglementări, modul în care vor fi aplicate este încă neclar.
Legea care impune aceste prevederi, 372 din 2005 nu prevede însă şi sancţiuni pentru neaplicare. „Cred că lucrurile se vor tranşa la notar, odată cu încheierea contractelor de vânzare-cumpărare", spune Constantin Hada, inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud. Acesta mai spune că instituţia sa nu are nicio atribuţie în impunerea auditărilor energetice. Nici notarii nu ştiu cum va funcţiona: „Legea ne obligă să cerem şi certificate energetice. Însă nu ştiu nimic mai mult, nici măcar nu am văzut cum arată un asemenea certificat sau ce trebuie trecut pe el. Nu ştiu nici unde să trimit clienţii pentru expertize. Este clar însă că n-o să avem încotro", spune notarul Alexandru Bria. Acesta crede că impunerea auditării energetice este doar o treaptă pentru o nouă grilă de impozitare a imobilelor, care să ţină cont şi de gradul de eficienţă energetic a acestora.
Auditorii energetic aşteaptă noi reglementări
În judeţul Bistriţa-Năsăud există deja şase auditori energetici cu acte în regulă, la care bistriţenii pot apela deja pentru expertize. Majoritatea au obţinut autorizarea în 2008 după ce au făcut cursuri speciale într-un centru universitar şi au susţinut examene de specialitate, care au triat serios candidaţii. Cu toţii au aşteptări mari de la auditarea energetic , însă nu ştiu exact cum va funcţiona. „Acum piaţa imobiliară este blocată şi nu ştim la ce să ne aşteptăm. Nu cred însă că cei care vor vrea să vândă un imobil se vor împiedica de 200 de euro, cât va fi o expertiză de acest fel", spune Maria Balc, unul dintre cei şase auditori de la Bistriţa. Până când vor apărea alte eventuale reglementări privind aplicarea, experta şi-a făcut cărţi de vizită pe care le-a lăsat pe la notari, aşa ca să poată fi contactată: „este o ocupaţie pe care o fac pentru că mă apropiu de vârsta pensionării şi vreau o sursă suplimentară de venit pe viitor" , mai spune Maria Balc
Maxim 200 de euro
Deocamdată auditori din Bistriţa nu ştiu ce tarifuri vor prcatica şi trag cu ochii pe la colegii din alte judeţe:„Depinde de cât timp ia expertiza, de structura clădirii. În orice caz preţul pe metrul pătrat va ajunge între 1 şi 4 euro. Ştiu că în alte oraşe se ajunge şi la 6 euro, dar la noi nu cred că va fi mai mult", spune Gheorghe Buţiu, un alt expert bistriţean.