Bistriţa: Portret/ Lucia Lobonţ a fost ceramist în Vietnam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Lucia Lobonţ a fost ceramist în Vietnam
Bistriţa: Portret/ Lucia Lobonţ a fost ceramist în Vietnam

Şi-a vernisat prima expoziţie personală la Bistriţa, inspirată din cultura armenilor. O altă civilizaţie care a marcat-o a fost Vietnamul, unde a lucrat ca ceramist. A expus la „Messe Ambiente”, Frankfurt,  cea mai importantă expoziţie în domeniul ceramicii.

Lucia este convinsă că Dumnezeu a forţat-o să-şi deschidă orizontul înspre ceramică. În liceu, a studiat textilele, iar la facultate s-a văzut nevoită să înveţe ceramica dintr-o ironie a sorţii. „A fost o forţare divină”, spune ea râzând. În curând, a descoperit, în această formă de creaţie o lume atractivă şi spectaculoasă, dar nu lipsită de surprize mai puţin entuzismante, mai ales în ceea ce priveşte tehnica. Când modelezi obiecte, nu e sigur că forma pe care o bagi în cuptor va ieşi cum îţi imaginezi tu.

Alfabetul din ceramică

Lucia şi-a vernisat prima expoziţie personală la Bistriţa, un loc de care o leagă copilăria, dar şi oamenii pe care îi apreciază. „Îmi e foarte familiar şi drag locul acesta. Are o stare de deschidere mult mai amplă pentru mine, iar oamenii sunt foarte dinamici şi generoşi”, spune ea. A venit la Bistriţa cu „Poveşti Armeneşti”, o serie de lucrări prezentate într-o formulă inedită: o combinaţie reuşită de ceramică, pictură şi textile. Iubeşte cultura armenească pentru bogăţia decoraţiunilor, simbolistica lor şi mesajul creştin transmis prin intermediul elementelor de influenţă orientală. Iubeşte armenii pentru că sunt nişte oameni mândri de etnia  şi de cultura lor. Cu ocazia acestei expoziţii, Lucia a inventat şi un alfabet din ceramică: mici piese pe care ea le numeşte „litere”, şi care sunt, de fapt, nişte simboluri a căror semnificaţie a fost instituită de ea însăşi. Acestea pot fi cumpărate încă de la Muzeul Judeţean. 

Nu „protestează” prin artă

Până în prezent, a participat la numeroase expoziţii de grup organizate în toată ţara, dar şi în străinătate, în ţări ca Franţa, Anglia, Germania. A expus la „Messe Ambiente”, Frankfurt,  cea mai importantă expoziţie în domeniul ceramicii. Acest lucru a avut loc după cea mai spectaculoasă experienţă  artistică a sa, înVietnam, unde, între  2002 şi 2004 a fost designer la „United Potteries” în Saigon. A descoperit aici o cultură fascinantă: un popor care iubeşte europenii, pielea albă, civilizaţia şi prosperitatea. Încă nu a exploatat în artă ceea ce a trăit în Vietnam, dar probabil o va face în curând. Ceea ce sigur nu va face, vor fi formele de artă „protest”. „Apreciez partea spirituală a lucrurilor. Urmăresc ca toate lucrurile pe care le fac să aibă un sens benefic. Nu apreciez creaţiile gen protest, prin care se amplifică lucrurile negative”, mai spune artista. Tot ce îşi doreşte este să ducă o viaţă frumoasă prin munca pe care o face.         

Întrebări şi răspunsuri

Ce a însemnat pentru tine expoziţia de la Bistriţa?

A fost o bucurie că am avut în sfârşit un feedback la ceea ce fac. Un feedback fosrte bun şi surprinzător de amplu, care mi-a dat un puternic elan.

De ce Poveşti Armeneşti?

Mi-am dat seama că armenii au foarte multe soluţii plastice. Au multe elemente antropomorfe, zoomorfe şi vegetale, aur, bogăţie şi foarte multe simboluri.  

Ce-i place?

Iubeşte dansul şi teatrul. Îi plac animalele. Adoră să joace tenis, să iasă în natură, să facă excursii peste tot.

Ce nu-i place?

Este capabilă să ierte multe lucruri, dar nu poate să accepte reaua voinţă. Nu agreează minciuna şi neîncrederea. 

NĂSCUTĂ
26 august 1972, la Cluj-Napoca

EDUCAŢIE
Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu”,  Facultatea de Arte Decorative, Cluj-Napoca

PROFESIE
Ceramist

FAMILIE
Necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite