Bistriţa: A început campania electorală în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Ţîra (stânga) şi Teodora Buhai (dreapta) discută despre planurile lor electorale
Alexandra Ţîra (stânga) şi Teodora Buhai (dreapta) discută despre planurile lor electorale

Tineri din şcolile judeţului au intrat în febra alegerilor pentru noii lideri ai Consiliilor Şcolare ale Elevilor. Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, dat în această vară, alegerile sunt obligatorii şi presupun participarea întregii populaţiei şcolare, de la piticii din clasa I până la adolescenţii din a XII-a.

Elevii din Bistriţa-Năsăud sunt prinşi în febra alegerilor electorale. Micii "politicieni" din fiecare unitate au intrat în cursa pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Şcolar al Elevilor, structură existentă în fiecare şcoală. Doi dintre ei sunt Alexandra Ţîra de la Grupul Şcolar "Grigore Moisil" şi Teodora Buhai de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu", ambele din Bistriţa.

Radio şi uniformă în şcoală

Alexandra are 17 ani, e în clasa a XI-a şi crede că va câştiga funcţia de preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din unitatea de învăţământ în care învaţă. „Vreau ca Grigore Moisil să aibă un radio care să funcţioneze în pauze. S-ar pune muzică pe gustul tuturor şi ar fi o atmosferă mai relaxantă. S-ar putea face şi anunţuri utile. Aş propune şi introducerea uniformei şcolare. Ştiu că unii dintre colegi nu ar fi de acord, dar uniforma ar estompa diferenţele sociale. E şcoală, nu podium de modă", susţine Alexandra. Ea e, în prezent, preşedintele elevilor de la „Grigore Moisil" şi vicepreşedinte în Consiliul Judeţean al Elevilor din BN (structură din care fac parte toţi preşedinţii consiliilor şcolare ale elevilor din judeţ şi care are rol consultativ pe lângă Inspectoratul Şcolar).

Baloane şi tricouri electorale, din banii de buzunar 

Colega ei de la "Andrei Mureşanu", Teodora Buhai, are un plan de bătaie axat pe activităţi culturale. Ea vrea să vorbească în numele colegilor săi deoarece crede că e persoana potrivită. "Un preşedinte stă la dispoziţia elevilor şi are grijă ca drepturile lor să nu fie încălcate cum se întâmplă uneori", afirmă Teodora, o tânără de 16 ani din clasa a X-a.

Ca în orice campanie electorală ce se respectă, Alexandra şi Teodora vor încerca să se facă şi mai cunoscute prin strategii bine puse la punct din care nu lipsesc afişele, fluturaşii, baloanele dar şi banii. "Mi-am comandat un tricou special cu sloganul meu şi cu poza mea, pe care îl voi purta cât mai des", mărturiseşte zâmbind Teodora. Ea spune că e dispusă să investească în jur de 200 de lei din banii proprii pentru confecţionarea de fluturaşi, afişe şi baloane personalizate. Doar tricoul comandat a costat-o 50 de lei.

Cum vor decurge alegerile

Candidaturile se depun online până vineri, 8 octombrie, pe www.edu.ro, în weekend se vor valida, iar în perioada 12-22 octombrie au loc alegerile propriu-zise. „Candidaţii vor fi înscrişi pe buletine de vot. În fiecare şcoală se va amplasa câte o urnă, iar elevii vor vota în pauze sau după ore. Se va stabili o zi în fiecare şcoală în care vor avea loc alegerile. Vor fi implicaţi şcolari din clasa I până într-a XII-a", explică inspectorul şcolar responsabil cu activităţile educative, Ion Costea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite