Violenţa împotriva femeii, tema spectacolului „Burqa şi basma”, în premieră la Teatrul din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul ”Burqa şi basma” va avea premiera în Baia Mare pe 11 octombrie
Spectacolul ”Burqa şi basma” va avea premiera în Baia Mare pe 11 octombrie

„Burqa şi basma”, un spectacol pluridisciplinar, va avea premiera duminică, 11 octombrie, la Teatrul Municipal Baia Mare. Următoarele reprezentanţii sunt programate în 18 şi 21 octombrie, de la ora 19:00

Proiectul ”Burqa şi basma - spectacol pluridisciplinar” - este dedicat cercetării inovatoare în domeniul coregrafiei, scenografiei, artei digitale şi scrierii dramatice. Acesta este un exemplu de colaborare între artişti individuali şi operatori culturali din Africa de Nord şi Europa Centrală şi de Est. 

”Asociaţia Atelier 92 şi Compania Col’jam din Casablanca, în colaborare cu Teatrul Municipal din Baia Mare, au realizat spectacolul pluridisciplinar „Burqa şi basma”, ca urmare a proiectului „Danse Contamination” finanţat de Organizaţia Internaţională a Francofoniei, prin Programul  „Contrat de Confience” şi a proiectului ”Burqa şi basma – spectacol pluridisciplinar” finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”, anunţă Radu Dinulescu, regizor de teatru.

Băimărenii vor avea ocazia de a asista la acest spectacol inedit realizat după o idee a lui Radu Dinulescu chiar în această duminică, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Municipal. De asemenea, două reprezentaţii sunt programate în data de 18, respectiv 21 octombrie, începând cu ora 21:00, în aceeaşi locaţie.

„Spectacolul ”Burca şi basma” atinge un punct extrem de sensibil - violenţa contra femeii - temă care, atât în zona Africii de Nord, cât şi la noi, în România, are conotaţii diferite, în funcţie de cutume, tradiţii şi apartenenţe religioase. Dar, indiferent de zona geografică, de calitatea culturală a spaţiului exemplificat, de apartenenţa socială a subiecţilor, manifestările violenţei au acelaşi impact uman, acelaşi profund efect degradant al grupului social în care se manifestă”, a declarat Radu Dinulescu.

Imagine indisponibilă

Artiştii care au colaborat la realizarea spectacolului: Regia artistică: Raul Hotcaş şi Wajdi Gagui (Tunisia), Coregrafia: Raul Hotcaş şi Ahlam El Morsli (Maroc), Imagine 3D stereoscopică – Armand Richelet-Kleinberg (Belgia), Scenografie şi costume: Mihai Vălu, Asistent Regie: Iulian Bulancea Dansatori: Carmen Bulancea, Denisa Blag, Camelia Blidar Strat, Raul Hotcaş, Iulian Bulancea, Esther Lozano Torne (Spania) şi Yasmina Chouaib (Maroc).

Spectacolul a fost prezentat în 2019 în formă de work-in-progress la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare şi la „Festival Les Rencontres Chorégraphiques de Casablanca et Rabat”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Premieră absolută la Teatrul de Buzunar din Galaţi. Piesa pusă în scenă, deşi n-a fost jucată niciodată, este inclusă în „Istoria literaturii române”

Teatrul Naţional din Bucureşti, premieră în plină criză: „Jurnal de România.1989”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite