Colț de rai. Moneasa, stațiunea din Arad cu cel mai curat aer din România FOTO
0Situată la poalele Masivului Codru Moma, stațiunea Moneasa din Arad își mai păstrează doar concentrația de ozon din urmă cu un secol, când era loc de vacanță a elitei. Începe însă să își recapete strălucirea de altădată, cu investiții de stat și private.

Stațiunea Moneasa din județul Arad, denumită „Perla Apusenilor“, a fost în trecut foarte căutată de turiști. Cu timpul și-a mai pierdut strălucirea, însă mii de persoane din toată țara încă vin pentru tratament.
Pentru ca stațiunea să fie ce a fost odată, Consiliul Județean Arad, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad, face eforturi de a o promova - pentru că Moneasa merită să redevină loc favorit de vacanță a românilor.
„Unul dintre cele mai importante motive pentru depopularea stațiunii a fost considerat, de Primăria din Moneasa, accesul îngreunat de la Arad, pe un drum județean care necesita reparații. Consiliul Județean Arad a accesat însă fonduri europene și a modernizat tot drumul, nu pe o rută, ci chiar pe două, înspre stațiune. Arad-Horia-Șiria-Pâncota și, de aici mai departe, fie spre Ineu, fie spre Buteni, drumul județean este, astăzi, într-o stare foarte bună, ca în palmă, s-ar zice“, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Până la Moneasa, cale-ntinsă cu bucate
De la Arad, turiștii pot ajunge la Moneasa în aproximativ o oră și jumătate, pe drumuri modernizate recent. Este pentru prima oară în ultimii 50 de ani când se poate spune că între Arad și Moneasa nu există nici măcar un kilometru de drum județean nemodernizat. Pe traseu se pot face popasuri, cum ar fi: la o gustare la Moara cu Noroc sau la Sava Brancovici, în Ineu, la restaurantele din Buteni sau Sebiș, unde o porție de mâncare ajunge la 30-35 de lei.
La Ineu este și gastronomie locală, tipic arădeană, dar și fructe de mare, pentru cei mai pretențioși.
La Sebiș se mănâncă cele mai bune clătite cu afine din zonă, iar la Buteni se găsesc cele mai bune coaste de porc din județ, marinate timp de șapte ore înainte să ajungă la cuptor.
Din păcate, la Dezna nu mai e nimic. Vechea păstrăvărie și-a dat ultima suflare, și-a găsit obștescul sfârșit în tranziția tulbure care mai mult rău a făcut turismului de aici decât bine.
Vacanță ca elita de altădată
Ajunși la Moneasa, turiștii se pot bucura de aer curat. Concentrația de ozon este aceeași ca în urmă cu mai bine de o sută de ani, când elita țării se trata aici, preferând pavilioanele Monesei vilelor de la Karlovy Vary (Cehia).
În stațiune sunt aproape 1.000 de locuri de cazare disponibile. Se renovează și Hotelul Moneasa, care în curând va reintra în circuitul turistic. Se aude și de un proiect ambițios: redeschiderea fostului Club Castel.
La pensiunile din zonă, cazarea este sub 200 de lei pe noapte pentru camera dublă, cu mic dejun inclus pentru două persoane. Un prânz bun la Moneasa costă între 30 și 100 de lei și nelipsiți din meniu sunt papanașii cu afine.
Momentan, în Moneasa există doar viață de zi.
„Încă mai poți face plimbări lungi pe alee, mai poți urca înspre vilele vechi, aștepți să se însereze pentru liniște deplină. Viață de noapte nu există, stațiunea pulsează în ritm bătrânicios, dar pentru unii tocmai liniștea aceasta, calmul sunt argumente să se cazeze aici. Te poți deconecta, departe de vuietul orașului, de agitația discotecilor, de zgomotul tinerilor care se întorc la ore târzii din cluburi gălăgioase“, spun cei care au fost de curând în stațiune.
Plimbări în natură sau zi liberă la ștrand
Pentru petrecerea timpului liber sunt două opțiuni pentru cei care ajung la Moneasa: fie pleacă în drumeție, fie se duc la ștrand. Aici se află cel mai pitoresc ștrand din județ, la confluența dintre munte și vale, străjuit de brazi semeți, într-un parc cu gazon englezesc impecabil. Putem spune că ștrandul este cel mai viu și mai turistic loc din Moneasa. Intrarea costă 35 de lei, iar mâncare este pentru toate gusturile.
De asemenea, se mai poate vizita și Peștera Grota Ursului, reamenajată recent și redeschisă de echipa de salvamontiști a Consiliului Județean Arad. Traseul durează aproximativ 20 de minute, accesul se face pe bază de rezervare prealabilă, iar biletul costă 10 lei. Apoi se poate urca la Belvedere, de unde se vede panorama văii.
„Moneasa veche, Moneasa nobiliară mai are martori muți, la tot pasul. Poateva fi o provocare de viitor pentru Primărie să realizeze o alee a istoriei locului, unde turistul să se piardă în trecut și să trăiască, cu sufletul și mintea, ceea ce generații multe înaintea sa au trăit cu bucurie și uitare de sine“, spun reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Arad.
„Se mai poate urca la Izoi sau la Peștera Liliecilor. Se poate lua la pas vatra satului sau se poate trece printre vilele istorice. Aici, din nou, nu ar strica un sistem de informare turistică cu povestea locurilor, fiindcă istorioarele inedite vând mai bine pachetele turistice decât simpla invitație la plimbare. Duminică dimineața vă propunem, după micul dejun, un drum la schitul ortodox îngrijit de călugărul Serafim. Este în centrul comunei și redă spiritul vechilor lăcașuri de cult ortodoxe românești, cioplite în stejar în poienițele de pe Valea Mureșului“, mai adaugă cei de la Centrul turistic.
Investițiile private: salină și locuri de distracție pentru copii
Datorită eforturilor unui investitor privat, turiștii au oportunitatea să viziteze la Moneasa și cea mai mare salină artificială din ţară, cu 360 de metri cubi de aer și o capacitate de până la 20 de persoane. Prețul este de 25 de lei pentru o ședință de 50 de minute, iar un abonament pentru 10 zile, așa cum este indicat pentru tratament, costă 200 de lei.
Una dintre zonele preferate de turiști, dar și de localnici, este Parc Aventura, un loc de agrement amenajat la inițiativa viceprimarului comunei, Doru Miron, care a adus un suflu proaspăt stațiunii.
Parcul se află în zona lacului cu nuferi şi constă în două tiroliene de 70-75 de metri fiecare și încă două trasee, unul pentru copii, de 60 de metri, cu două tiroliene mici, cu căţărări, cu traversări peste vale, şi un traseu pentru adulţii curajoși, care trece chiar prin pădure.
Iar pentru elevi aici se află una dintre cele mai moderne și mai frumoase tabere școlare din țară, Tabăra Moneasa, îngrijită și reabilitată de Consiliul Județean Arad.
Tabăra atrage pe tot parcursul anului grupuri de copii, inclusiv din județele învecinate, și oferă aproximativ 100 de locuri de cazare, teren de fotbal, piscină, loc amenajat pentru foc de tabără și locuri de joacă, o destinație ideală pentru o vacanță de neuitat.
Unul dintre arădenii care au fost zilele trecute în stațiunea Moneasa spune că a ales să petreacă acolo timpul pentru a fugi de căldură.
„Aerul aici este minunat, se simte răcoare, am fugit de la betoane, mai ales că știam că vin zile caniculare. Am făcut drumeții și m-am relaxat“, a spus Gabriel.
110 kilometri este distanța dintre staţiunea Moneasa și Arad.
Evenimenteculturale pe timp de vară
Pentru turiștii care vizitează stațiunea, Consiliul Județean Arad a gândit și anul acesta un program de evenimente culturale pentru turiști și localnici, deopotrivă. După luna iulie cu muzică și proiecții de film, evenimentele debutează în forță pe 12 august 2023, de la ora 19.00, cu un concert de muzică populară oferit de Orchestra Frații Șandru.
Pe 19 august 2023, de la ora 20.00, la Teatrul de Vară va fi proiectat filmul „Morocănoșii“. Ultimul sfârșit de săptămână din august va fi dedicat Târgului Meșterilor Populari, care se va desfășura pe 26 și 27 august 2023. Pe 27 august 2023, de la ora 13.00, va începe la Teatrul de Vară și ediția de anula cesta a Festivalului-Concurs al Cântecului din Țara Zărandului, invitat special fiind Tudor Furdui Iancu.




















