Tânărul rom doctorand în inginerie ajuns model pentru comunitatea sa: „În structurile pentru sprijinirea romilor întâlnim cei mai rasişti oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Bardai (28 de ani), un tânăr inginer de etnie romă din Baia Mare, se implică activ în acţiuni de sprijinire a membrilor comunităţii din care face parte.

Bardai activează, printre altele, în cadrul unei organizaţii neguvernamentale care militează pentru educaţia copiilor de etnie romă.

„Părinţii mei sunt oameni educaţi. N-am locuit într-o comunitate tradiţională, dar mi-am dedicat ani mulţi pentru oamenii de acolo. Fac parte dintr-o familie care respectă tradiţia, valorile şi principiile comunităţii rome“, explică Vlad Bardai, care în prezent este înscris la doctoratul de inginerie în anul II.

În urmă cu patru ani, la terminarea facultăţii, a fost acceptat să lucreze la sucursala din Baia Mare a societăţii Ramira, o companie recunoscută la nivel mondial în industria auto. Tânărul spune că este privit în continuare cu rezervă de către unii colegi, dar că, în general, a reuşit să impună respect prin reuşitele sale profesionale.

„Reticienţa o întâlnesc zilnic. Depinde de nivelul de intensitate pentru că unii oameni sunt răutăcioşi. Eu simt această doză de răutate, chiar dacă mulţi se tem să şi-o manifeste, dar dacă m-ar prinde în offside m-ar face praf doar pe considerentul că sunt minoritar. Respectul l-am câştigat prin profesionalism, educaţie şi nivelul ridicat de muncă. Aceasta este cartea mea de vizită“, spune Vlad Bardai.

„Milităm pentru educaţie“

Pentru a încerca să îşi ajute comunitatea, tânărul băimărean a ales în urmă cu zece ani să intre în organizaţie neguvernamentală Young Roma Maramureş. Din 2017 conduce această asociaţie. „Milităm pentru educaţie. 80% din resurse le investim în educaţie, cultură şi facilitare comunitară. În ultimii cinci ani am reuşit să înscriem în şcoli şi grădiniţe peste 1.000 de copii de etnie romă. Avem trei îngrijitori de copii, cu atribuţii de mediatori, care îi monitorizează astfel încât să nu apară abandonul şcolar. Dintr-o comunitate tradiţională nu poate rezulta un doctorand, cu un aşa mare grad de sărăcie fiind greu să ajungi la maturitate.

Ţinta noastră este să termine liceul pentru ca mai apoi să devină adulţi responsabili. Ne lovim de o comunitate lipsită acut de educaţie, o comunitate bolnavă care trăieşte de la căderea regimului comunist în nişte condiţii improprii, în ghetouri urbane. Eu aşa le numesc, chiar dacă autorităţile le numesc pungi de sărăcie. Sunt condiţii mizere pentru că nu au acces la utilităţi, locul de aşezare a lor, cel puţin în Baia Mare, este unul incert, majoritatea fiind pe teritoriul factorilor privaţi“, explică Vlad Bardai.

Critică dur asociaţiile pentru romi

O firmă de prestigiu din Anglia şi-a manifestat interesul pentru a-l angaja. De asemenea, în anul 2017 i s-a propus să conducă o federaţie naţională, nou formată. A refuzat de fiecare dată să plece din comunitatea sa. Vlad Bardai este de părere că marile organizaţii şi asociaţii care militează pentru dezvoltarea comunităţilor de romi sunt doar nişte SRL-uri care nu îşi ating indicatorii.

„În structurile pentru romi, instituţii şi factori relevanţi implicaţi în procesul de dezvoltare a comunităţii rome întâlnim cei mai rasişti oameni. Această mişcare a ajuns să fie un SRL, o societate cu răspundere limitată pentru că la mijloc este vorba de bani, o sursă de venit sigură. Dacă îi vom ţine tot în aceleaşi structuri, vom mai avea de lucru 20-30 de ani de acum încolo. Asociaţiile mari sunt conduse tot de aceeaşi oameni, asociaţii în care nu vom vedea un ţigan. Soluţia este simplă, întărirea societăţii civile şi schimbarea asociaţiilor care sunt SRL-uri. În unele ONG-uri şi noi lucrăm gratis şi ne atingem indicatorii mult mai bine decât ei“, a concluzionat Vlad.

În momentul de faţă, Vlad Bardai lucrează la o carte, în colaborare cu un profesor psiholog din Baia Mare, despre valorile şi tradiţiile comunităţii rome.

Citeşte şi

FOTO Povestea promotorului beach handball-ului din România. De unde a început şi ce finale organizează acum

A pornit afacerea cu produse bio după ce fiul său a avut probleme din cauza hormonilor din carne. „Satisfacţia mea este că cineva mănâncă sănătos“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite