Scandal la Prefectura Maramureş. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a calma spiritele
0Un scandal a avut loc ieri, 3 august, la Instituia Prefectului Maramureş. Un executor judecătoresc a sunat la 112 şi a cerut intervenţia jandarmilor, după ce i-a fost interzis accesul în instituţie. Acesta s-au aflat acolo pentru o executare silită în cazul unor retrocedări ce au avut loc la Borşa, pentru care reprezentantul Guverului trebuie să-şi dea girul. Executarea silită se află însă pe rolul instanţei.
Un executor judecătoresc, un avocat şi preşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa au aşteptat în faţa Insitutiţiei Prefectului Maramureş după ce prefectul Vasile Moldovan le-a interzis accesul în clădire. Executorul a sunat la 112 şi a cerut inervenţia jandarmilor, reclamând faptul că i-a fost interzis accesul în instituţie. În cele din urmă, cei trei au fost primiţi în biroul prefectului, unde s-au purtat discuţii aprinse pe marginea legalităţii executării silite pentru care s-au prezentat.
Scandal cu istorie îndelungată
Executarea silită se referă la un dosar de retrocedare ce se află încă pe rolul instanţei, motiv pentru care executarea silită a fost suspendată. Noul prefect, Vasile Moldovan, a remis în scurt timp un comunicat în care arată că a solicitat sistarea executării silite, tocmai pe motiv că acţiunea este supendată temporar de instanţă până la soluţionarea dosarului care se judecă încă. „Prin prezenta, având în vedere dosarul execuţional nr. 116/2016 vă solicităm să sitaţi executarea silită începută în dosarul execuţional nr. 116/2016, luând în considerare că prin încheierea civilă nr. 284/12.01 2017 s–a dispus suspendarea provizorie a executării silite până la soluţionarea cererii de suspendare a executării formulate în cadrul dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Baia Mare sub numărul 13100/182/2016 conexat la dosar nr. 10950/182/2016, iar prin încheierea civilă din 8 iunie 2017 instanţa a dispus că se va pronunţa asupra cererii de suspendare în dosarul nr. 13100/182/2016 odată cu fondul cauzei, fiind fixat termen pentru dezbaterea fondului la 17.08 2017”, se arată în documentul remis presei, care a fost adresat executorului judecătoresc. Anexat, se află încheirea civilă 284/12.01 2017 şi încheierea civilă din 8 iunie 2017 pronunţată în dosarul 10950/182/2017. De asemenea, la finalul documentului, prefectul arată că dacă nu se va da curs cererii, va face denunţ penal.
Dosarul de executare silită se referă la o retrocedare a unei suprafeţe de 17.000 de hectare de pădure, pe care Composesoratul Borşa a câştigat-o în instanţă. Retrocedarea nu a mai avut loc, astfel, Compsesoratul Borşa s-a îndreptat împotriva instituţiei care ar trebui să supravegheze la respectarea şi puerea în aplicare a legii, respectiv Instituţia Prefectului, unde reprezentanţii aestuia s-au prezentat cu un executor judecătoresc şi un avocat.
Primarul oraşului Borşa: „Încearcă să pună mâna pe ceva acum, până nu începe urmărirea penală”
Primarul oraşului Borşa, însă, spune că niciodată, Composesoratul Borşa nu a avut în posesie 17.000 de hectare de pădure, dar cu toate acestea, în urmă cu mai mulţi ani s-a făcut şi punerea în posesie. Totuşi, nemulţumirile au continuat. Ba, mai mult, el spune că există şi un denunţ penal pe numele preşedintelui Asociaţiei Composesorale Borşa, pentru că s-ar fi folosit documente false la obţinerea suprafeţei impresionante de pădure. „Şi noi suntem cu o cerere de suspendare în instanţă, dar ei (composesoratul) fac un abuz încercând să pună sechestru, până când procesul nu este finalizat. Există o sentinţă prin care insitutţia este obligată să plătească 1.000 de lei pe zi până la punerea în posesie a celor 17.000 de hectare, s-au pus o dată în posesie, în urmă cu 11 ani, dar nu ştiu ce s-a întîmplat atunci şi de ce nu s-au preluat atunci pădurile. Cei care erau la vremea respectivă în funcţie spun că au refuzat să semneze un contract de administrare a pădurii cu o societate specializată, mai exact cu un ocol silvic, iar din cauza aceea, nu s-a dus la îndeplinire sentinţa respectivă”, spune primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş. El a mai menţionat că se bănuieşte teama celor de la composesorat, având în veder plângerea penală făcută pe numele preşedintelui Asociaţiei. „Încearcă să pună mâna pe ceva acum, până nu începe urmărirea penală, pentru că în momentul în care începe urmăriea penală, toate celelalte sentinţe judecătoreşti se supendă până la finalizarea urmăririi penale. Din actele orginale pe care eu le deţin la primărie, Composesoratul Borşa n-a avut niciodată 17.000 de hectare, nici din registrul agricol. A avut 6.058 de hectare. Cererea pe care au făcut-o ei în urmă cu 14 an a fost pentru 11.000 de hectare, dar de ce s-a da sentinţa pe 17.000, noi nu ştim”, a mai precizat Sorin Ion Timiş.
Prefectul de Maramureş: „Avem de-a face cu un abuz”
Prefectul Vasile Moldovan a precizat că este vorba despre un abuz. “Avem de a face cu un abuz al executorului judecătoresc Aniţei Dorel. Noi am fost înştiinţaţi de către agenţii de pază de vizita dumnealui, dar şi de scopul şi durata vizitei. Am comunicat telefonic şi am solicitat o amânare pentru data de 10 august, ora 10.00. Dumnealui şi-a dat acordul şi a înţeles situaţia, după care am fost sunat de avocat, care mi-a spus că a mai fost la prefectură şi că trebuia să ne pregătim de această vizită. Am cerut răgaz să verific şi eu documentaţia. Am verificat-o! În prezent, executarea este suspendată în dosarul 116/2016, am pregătit un înscris oficial în acest sens, însă în momentul redactării înscrisului, ne-am trezit cu executorul judecătoresc şi cu avocatul în biroul prefectului. Este un abuz, un atac la instituţia publică a prefectului, la instituţiile statului, ceea ce nu este permis într-o societate şi într-un stat democratic. Trecând peste aceste aspecte, am comunicat şi executorului judecătoresc, care urmează să ia o decizie. Prin încheierea civilă nr. 284/12.01.2017, s-a dispus suspendarea provizorie a executării silite până când instanţa, în dosarul 13100/182/2016, se va pronunţa asupra cererii de suspendare sau, conexat cu mai multe dosare de executare silită. Iar în data de 8 iunie, prin încheierea civilă prinunţată de către Judecătoria Baia Mare, dosarul 10950/182/2017, la care s-a conexat dosarul 13100/182/2016, instanţa a dispus că se va pronunţa asupra cererii de suspendare, în dosarul 13100/182/2016, odată cu fondul cauzei”, a declarat Vasile Moldovan, prefectul judeţului Maramureş.
Mai puteţi citi:
UPDATE Şapte victime în urma unui accident pe Mesteacăn. Doi adulţi şi un copil, decedaţi