Preoţii maramureşeni nu vor scoaterea religiei din şcoli. Cei care lansează aceste idei nu vor decât „să iasă în evidenţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română se opune vehement ideii de a scoate religia din şcoli. Se face referire la o iniţiativă legislativă lansată de către deputatul Remus Cernea pentru modificarea articolului 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Mai exact Remus Cernea propune înlocuirea disciplinei Religie cu disciplina Etica şi cultura civică în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, ca parte a trunchiului comun şi acordarea de calificative la disciplina Religie.

Patriarhia Română a solicitat déjà Senatului României respingerea acestei propuneri legislative şi speră ca ea să nu se concretizeze în vreo lege.

“În urmă cu câţiva ani am avut problema cu scoaterea icoanelor din şcoli, acum se lansează ideea scoaterii religiei din şcoli. Nu ştiu încotro merge această societate sau unde vor câteva persoane să direcţioneze societatea pentru că nu văd nimic rău ca un copil să participe la o oră de religie. Vă pot da numeroase exemple când copii de alte religii veneau şi participau la ora de religie ortodoxă pentru că învăţau doar lucruri bune, care plac bunului Dumnezeu.

Dacă pe Hristos îl scoatem din şcoală, hai să îl scoatem şi din familie şi de peste tot! Şi atunci ce model ar trebui să ne luăm noi? Eu consider că toată această chestiune este legată de faptul că unele persoane vor să iasă în evidenţă.

Cel mai uşor este să ieşi în evidenţă doar prin lucruri negative. Aceste persoane asta urmăresc de fapt, doar imagine. Haideţi să scoatem icoanele din şcoli, de parcă deranjează pe cineva! Oricine spune dimineaţa un Doamne ajută! Când merge la serviciu, când se trezeşte…. Religia trebuie să rămână în şcoli”, a declarat preotul Bogdan Gavra.

Printre argumentele aduse de Patriarhia Română pentru rămânerea Religiei în şcoli se numără faptul că “în contextul legislativ european, în mai multe ţări ale Uniunii Europene este asumată o perspectivă similară cu cea precizată în legislaţia românească (disciplina obligatorie, predată confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.

Apoi Disciplina Religie propune, nu impune valori spirituale şi morale ce stau la baza culturii europene şi naţionale, valori la care elevii trebuie să aibă acces în mod liber şi care au un rol formativ deosebit, demonstrat şi de studiile sociologice în domeniu. Valorile acestea sunt diferite de cele propuse în cadrul orelor de Etica şi cultură civică”.  

Pe aceeasi tema: Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

Care este tâlcul presiunilor BOR faţă de legea de eliminare a Religiei din şcoli şi ce efecte pot avea manevrele Patriarhului

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite