Poluare accidentală cu steril la iazul de decantare Bozânta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa cu steril s-a deversat în râu      Foto: Adevărul
Apa cu steril s-a deversat în râu      Foto: Adevărul

O avarie la iazul Bozânta, aparţinând de REMIN S.A. Baia Mare, a dus la deversarea de apă cu steril în râul Lăpuş. Nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă, dar din datele primite de la laboratorul SGA Maramureş, probele de apă au relevat prezenţa de metale şi suspensii.

Prefectura Maramureş a trimis următorul comunicat:

„În data de 17 octombrie a.c., personalul de întreţinere şi supraveghere de la iazul de decantare Bozânta, aparţinând C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a constatat o creştere semnificativă a debitului de apă evacuată din lacul format în zona centrală a iazului Bozânta. Conducerea C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a comunicat că s-a produs o avarie la sonda inversă, iar de pe iaz au fost evacuate ape provenite din precipitaţii. Deversarea apei a crescut progresiv, iar ulterior a fost evacuată, în mod necontrolat, în amestec cu apă, o masă de steril. La faţa locului au ajuns, fiind înştiinţaţi de conducerea companiei, specialişti de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş. Aceştia au constatat formarea unui con de evacuare pe iaz, respectiv faptul că sistemul de control al evacuărilor prin sonda inversa este defect. Pe toată durata zilei de 17 octombrie a.c., angajaţii SGA Maramureş au prelevat probe de apă din evacuarea directă şi din aval, dar şi din  cursurile de apă receptoare: râul Lăpuş şi râul Someş. Nu a fost semnalată sau înregistrată mortalitate piscicolă. Evacuarea de apă şi steril a fost oprită în cursul nopţii de 17 octombrie, a.c. Conform datelor primite de la laboratorul SGA Maramureş, analiza probelor de apă a relevat prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş. După anunţarea autorităţilor judeţene, la faţa locului s-a deplasat o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare, Conversmin SA, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. De asemenea, şi în cursul zilei de ieri, 18 octombrie a.c., au fost prelevate probe de apă, de către angajaţii SGA Maramureş, care sunt în analiză la laboratorul de specialitate din cadrul instituţiei. 

Despre producerea poluării accidentale la iazul Bozânta au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.

         Specialişti din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au dispus, după încetarea fenomenului de evacuare din iaz, măsuri de remediere imediată a defecţiunilor de la sonda inversă şi vana de evacuare, respectiv monitorizarea permanentă a râurilor Lăpuş şi Someş. O altă măsură a vizat, comunicarea în scris de C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare la CJSU Maramureş, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş dacă au avut loc inspecţii de specialitatea şi s-au stabilit măsuri cu privire la menţinerea în funcţionare, în siguranţă a iazului şi a sistemelor de evacuare a apelor de pe iaz. 

Conducerea C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a precizat că activitatea de producţie a companiei a fost sistată din luna decembrie a anului 2006. Apele acumulate în iazul de decantare provin doar din ape meteorice. (precipitaţii sub fomă de ploaie). Pentru iazul Bozânta, compania a obţinut acte de reglementare la încetarea activităţii, respectiv au fost revizuite Acordul de Mediu şi Avizul de Gospodărire a Apelor pentru Proiectul Tehnic de Inchidere şi Ecologizare  a Minei Herja - Iaz Bozinta.”

          

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite