Pensiunile din Maramureş rămân fără turişti din cauza războiului din Ucraina. Rezervările, tot mai puţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiunile din Maramureş rămân fără turişti    Foto: Angela Sabău
Pensiunile din Maramureş rămân fără turişti    Foto: Angela Sabău

Nesiguranţa cauzată de războiul din Ucriana i-a determinat pe mulţi turişti să renunţe la rezervările făcute la pensiunile din Maramureş. Dacă în alţi ani, până la această ora totul era rezervat şi cu greu mai puteai găsi un loc pentru sărbătorile Pascale, acum lucrurile stau total diferit.

Războiul din Ucraina începe deja să-şi arate efectele în turismul românesc. Cel puţin în Maramureş, turiştii  nu se anunţă la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Mai mult, unii proprietari de pensiuni spun că au fost turişti care au renunţat la rezervările făcute.

Încercând să găsească scuze pentru această situaţie, oamenii refuză să creadă că situaţia politică din ţara vecină ar putea avea vreo importanţă.

„Nu avem chiar plin, dar la două camere au renunţat (la rezervare, n.r.). Dar nu din cauza războiului. Au renunţat că au probleme de sănătate. Au mai sunat recent pentru Paşte, dar nu au rămas încă nimic stabil. Mai aşteptăm. Am vreo cinci camere rezervate până acum”, spune Maria Marinca, proprietara unei pensiuni din Breb. Întrebată dacă este diferenţă la numărul de rezervări faţă de alţi ani, ea recunoaşte. „Diferenţă este, că nah. Nu e chiar aşa cum era în alţi ani. Acuma o să ne mai odihnim un pic. Poate a fi mai bine pe la vară”, mai spune ea.

Oamenii încă mai speră

Situaţia este asemănătoare în mai multe pensiuni. Chiar dacă nu se anunţă la fel de mulţi turişti, oamenii mai au speranţă. „La mine au zis că vin aceiaşi care au fost de Crăciun. Apoi, cum e situaţia, nu ştiu. A fost un grupuleţ mai mic şi când au plecat mi-au spus: Ionele, ne vedem de Paşti. Nu am mai vorbit de atunci, dar atunci aşa au zis, că vin. Eu cred că o să ne vedem dacă o să fim sănătoşi”, spune Ionel Petran, un alt proprietar de pensiune din Breb. „Alte solicitări nu mai am. Dar luna martie întotdeuana a fost mai slabă. Şi noiembrie la fel. Dar de Paşti au mai fost în general”, mai arată el.

Pentru alţii, noua situaţie a adus ceva neaşteptat. O altă pensiune zona apropiată de graniţa cu Ucraina este ocupată cu poliţişti de frontieră din cadrul Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă). „Eu nici nu iau rezervări pentru că la mine e plină pensiune. La noi sunt cazaţi poliţiştii de la Frontex şi stau pentru o peioadă lungă de timp. Este prima pensiune din Maramureşul istoric care a intrat în acestă colaborare. Nu mai rezervăm nimic de sărbători. Cred că vor fi primele sărbători de Paşte când mă pot duce şi eu în altă parte”, spune Daniela Stan din Săpânţa.

Nesiguranţa, cauza principală

Livia Sima, preşedine ANTREC, confirmă că numărul rezervărilor este mai mic anul acesta şi că de vină este nesiguranţa din apropierea graniţei.

„Sunt puţine rezervările. S-au micşorat foarte mult”, spune ea.

Întrebată care ar fi explicaţia, ea a răspuns: „În primul rând oamenii sunt mult mai prevăzători. Nu neapărat apropierea de graniţă, cât nesiguranţa zilei de mâine. Nu poţi să arunci banii. La ce renunţi prima dată? La mâncare nu poţi”, spune ea.

Apoi mai dă un exemplu care nu face decât să confirme că turiştii evită zona din apropierea graniţei. „Am un proiect care a fost amânat din 2020, cu Grecia. Soseşte un grup de adolescenţi la Iaşi, dar am scurtat şederea în Iaşi la o singură noapte. Ei sosesc seara la ora 23.00 cu avionul şi dimineaţa au plecat din Iaşi, Nu-i lasă, tocmai datorită nesiguranţei. Nu-i expun. Şi nu-ţi asumi responsabilitatea”, mai spune ea.

Grupul de adolescenţi din Grecia vine de la un liceu de cultură, la un schimb de experienţă în România.

Războiul din Ucraina care a început pe 24 februarie a făcut ca judeţele de graniţă care au punct de trecere a frontierei cu Ucraina să fie zone de tranzit pentru numărul mare de refugiaţi ucraineni. De aici, cei mai mulţi dintre ei pleacă mai departe, după ce primesc ajutorul şi informaţiile de care au nevoie. Voluntarii şi autorităţile s-au mobilizat exemplar pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului, iar mulţi dinte proprietarii de pensiuni au cazat refugiaţi fără a le cere bani.  

Vă recomandăm şi:

Obiectul din vechile case maramureşene care avea rolul de a impresiona peţitorii

Podul istoric de la Sighetu Marmaţiei, presărat cu jucării pentru copiii refugiaţi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite