O funcționară APIA și-a recâștigat locul de muncă în instanță, dar lucrează cu aceiași șefi pe care i-a reclamat
0O funcționară APIA din Sighetu Marmației, Maramureș, s-a judecat ani de zile pentru a-și recâștiga locul de muncă de unde a fost dată afară ilegal. Acum lucrează cu aceiași șefi pe care i-a reclamat.

Maria Iuga, consilier la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Sighetu Marmației, a fost dată afară în 2016, pentru că munca ei a fost evaluată ca „nesatisfăcătoare”.
Dincolo de faptul că eliberarea ei din funcție a fost făcută fără respectarea legii, ea mai susține că a fost vorba doar de un act de răzbunare din partea șefei ei.
Munca ei a fost evaluată ca „nesatisfăcătoare“ după ce ea a sesizat că se fac abuzuri în ce privește aprobarea dosarelor pentru aprobarea subvențiilor, practic, se aprobau subvenții ilegle.
Maria Iuga a semnalat astfel de subvenții ilegale în 2015, fiind vorba despre un dosar de acordare a subvențiilor pentru creșterea aimalelor în baza unor documente false. De fapt, persoana respectivă nu deținea niciun animal. De aici a pornit conflictul femeii cu șefa ei, care după șase luni a concediat-o.
După ce a plecat, în urma reclamațiilor ei, atât șefa ei de birou cât și drectorul APIA Maramureș, au fost găsiți în conflict administrativ.
DNA l-a trimis în judecată pe soțul șefei de birou, care primea ilegal subvenții pentru o pretinsă cultivare a porombului pe o parcelă de teren numită „La groapa de gunoi”. De asemenea, șefa de birou a mai semnat 31 de cereri de finanțare pentru subvenții, depuse de membrii familiei sale, soțul și tatăl ei.
Subvenții pentru groapa de gunoi
În urma cercetărilor, procurorii au mai constatat că în perioada 2008-2016, soțul șefei de birou a depus la instituția condusă de soția sa mai multe documente false „în scopul de a obține în mod injust, în cadrul mai multor scheme de sprijin, sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafață de teren de 3,42 ha, în care ar fi fost inclusă și o suprafață de 1ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii”.
Astfel, bărbatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 22.157 de lei, conform anchetei. Însă singura sancțiune a fost o penalizare cu 20% din salariu, pentru trei luni, a șefei de birou, scrie Libertatea.
Pe de altă parte, Ioan Urs, șeful APIA Maramureș, se implicase în procesul de aprobare a cererilor de finanțare depuse de o societate comercială la care se număra printre acționari. Societatea avea ca activitate principală pomicultura și cultura altor plante fructifere.
Și-a recâștigat dreptul de a fi reangajată
După șapte ani de procese, Maria Iuga și-a recâștigat dreptul la vechiul ei loc de muncă, cu toate drepturile salariale calculate de la momentul destituirii. Problema este că acum lucrează cu aceeași șefă, care continuă abuzurile asupra ei.
La trei luni de la angajare, Maria Iuga spune că este „hărțuită moral și psihic”, că nu i s-a predat încă un calculator și nici nu i-au fost date dosare în gestiune, pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu.
Mai mult, în ziua în care s-a prezentat la un examen de grad, pentru care a trebuit să se deplaseze la Baia Mare, șefa ei a pus-o absentă nemotivată.
Șefa de birou susține că ea și-a făcut doar treaba și că „a avut tupeul să o evalueze corect” pe Maria Iuga.
De asemenea, aceasta mai afirmă că, la rândul ei, angajata demisă și-ar fi favorizat tatăl pentru subvenții pe suprafețe de teren mai mari decât are în realitate.
Ancheta însă nu a dezvăluit nimic din aceste acuzații.