Nou gest de sfidare al Vienei: Ambasadoarea Austriei, absentă de la întâlnirea cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Prezidențială a publicat o imagine de la întâlnirea ambasadorilor în România ai statelor membre UE cu președintele Klaus Iohannis, unde ambasadorul Austriei lipsește. 

Klaus Iohannis și ambasadorii statelor membre UE FOTO Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis și ambasadorii statelor membre UE FOTO Administrația Prezidențială

Șeful statului, Klaus Iohannis, a organizat marți dimineață, de la ora 11, la Hotelul Athénée Palace Hilton, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Ununii Europene

Potrivit unei imagini publicate ulterior, ambasadorul Austriei a lipsit de la întâlnirea organizată de președinte. 

De asemenea, însărcinatul cu afaceri externe al Austriei a declarat că ambasadorul se află în vacanță în Austria. „E o vacanta planificată pe termen lung”, a spus însărcinatul cu afaceri externe austriac, fiind întrebat cu privire la absența ambasadorului.

Întâlnirea președintelui cu ambasadorii UE are loc în urma unui eșec privind aderarea României la Schengen, ca urmare a votului Austriei și Olandei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Țările de Jos au subliniat însă că este vorba de o opoziția față de accederea Bulgariei la spațiul de liberă circulație european. 

Răcirea relațiilor diplomatice cu Austria 

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei. Austria a continuat astfel să se opună, în ciuda susținerii europene pentru accederea României.  

Ca urmare a votului negativ din Consiliul JAI, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pe termen nedefinit, ca urmare a exercitării veto-ului Austriei. 

  „Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, arată un comunicat de presă al MAE. 

Sursa citată a mai indicat că „potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.

De altfel, premierul României, Nicolae Ciucă a afirmat vineri că relațiile bilaterale dintre România și Austria vor scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe. 

  Și ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un „protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen.  

  Ministerul Afacerilor Externe a apreciat atunci că invocarea de către partea austriacă a problemei creşterii fluxului migraţionist, ca justificare a opoziţiei faţă de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă şi injustă. „Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiaţi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toţi partenerii europeni şi euroatlantici“, a transmis MAE într-un alt comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, „Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic - Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite