Meşteşuguri tradiţionale din Ţara Maramureşului, în instantanee, la Bastionul Măcelarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie foto este găzduită în această perioadă la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. În imagini sunt surprinse meşteşuguri şi meşteşugari, în activitate. Fotograful Radu Lazăr a colaborat cu Teofil Ivanciuc, cel care a furnizat informaţiile despre meşteri şi cu care urmează să lucreze la editarea unui album foto care să cuprindă şi texte explicative, pentru fiecare meşteşug ilustrat.

Expoziţia fotografică ”Meşeşuguri tradiţionale din Ţara Maramureşului” semnată de Radu Lazăr a fost vernisată azi, la Bastionul Măcelarilor. Imaginile surprind insantanee din viaţa meşterilor populari, a meşteşugarilor, în timp ce prelucrează lemnul, nuielele, firele ori lutul. Întreaga colecţie se axează pe aceste activităţi, considerate a fi amenintaţate cu dispariţia şi oferă privitorilor ocazia unei lecţii veritabile de meşteşugit.

Radu Lazăr, originar din Sighetu Marmaţiei, spune că a început să fotografieze satele maramureşene, iar apoi a trecut la imortalizarea meşteşugarilor în timp ce lucrează, după ce a constatat că aceste practici populare transmise din generaţie în generaţie sunt pe cale de dispariţie. ”Proiectul a început în 2010, când am început să fotografiez satele maramureşene şi după o anumită perioadă de timp am decis să mă axez mai mult pe meşteşugari, pentru că mi s-a părut foarte interesant ce fac ei şi am considerat că odată cu trecerea timpului, o parte dintre aceste meşteşuguri se pierd. Şi am decis să fotgrafiez acest lucru”, a spus el. Acesta a mai arătat că fotografiie nu sunt regizate, nu sunt forţate, imaginile surprind activităţile lor fireşti, în munca lor. ”De fapt, fotografiile sunt mai mult instantanee, nu sunt regizate. Am vrut să pun accent pe meşteşug şi meşteşugar, pe acţiunea lui, pe ceea ce fac ei, tradiţional”, a mai arătat fotograful.

Teofil Ivanciuc spune că este mult mai optimist în ceea ce priveşte transmiterea acestor meserii generaţiilor viitoare şi arată că există tineri care învaţă aceste meşteşuguri din plăcere.  ”Cunosc meşteşugari de 12, 13 sau 14 ani, deci copii, care învaţă de la cei mai bătrâni, cu drag, cu plăcere, nu neapărat cu ideea de a face bani din acest lucru, ci pentru că le place”, a menţionat el. ”Ţara Maramureşului este pincipalul rezervor al Uniunii Europene de meşteşuguri autentice, meşteşuguri care sunt practicate pentru propria nevoie, nu sunt activităţi de artă populară făcute pentru gustul turistului, în vederea comercializării. Sunt meşteşuguri autentice, făcute pentru propriile necestăţi. Suntem singurii purtători de opinci din Europa. Nicăieri în Europa nu se mai poartă opinci, în afara unor evenimente. În Strâmtura sau Săcel veţi vedea şi astăzi bătrâni încălţaţi cu opinci. De aceea am vrut foarte mult să susţin acest proiect şi sper să obţinem finanţarea pentru album”, a mai explicat Teofil Ivanciuc.  

Expoziţia a mai fost vernisată la Cluj Napoca, iar lucrările lui Radu Lazăr urmează să fie expuse la Sighetu Marmaţiei. La vernisaj a mai vorbit muzeograful Oana Leşiu şi purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Dana Gagniuc. Evenimentul face parte din programul celei de-a doua zile a Crăciunului în Maramureş.

Mai puteţi citi:

Cum se ţine, de fapt, corect postul şi de ce te poţi îngrăşa dacă îl urmezi greşit. Sfaturile medicilor pentru a avea rezultatele ideale

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite