Cum se ţine, de fapt, corect postul şi de ce te poţi îngrăşa dacă îl urmezi greşit. Sfaturile medicilor pentru a avea rezultatele ideale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada postului pote fi una benefică atât pentru organism, cât şi pentru psihic. Având un rol de detoxifiere, acest regim alimentar are şi un rol de întărire a spiritului, prin autocenzurarea de la unele alimente. Specialiştii, însă, atrag atenţia că lipsa proteinelor din alimentaţie poate aduce mai multe daune sănătăţii noastre decât beneficii.

Suntem în postul Crăciunului şi nu puţini sunt aceia care a decis să ţin postul aşa cum se cuvine. Asta presupune evitarea alimentelor de origine animală precum carne, ouă sau poduse lactate, pentru o perioadă de 40 de zile. Însă pentru evitarea unor dezechilibre alimentare, aceste alimente, fiind sursa de proteină animală, trebuie înlocuite cu alte surse de proteine, după cm arată medicul Rareş Pop, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

”Se recomandă consumul de tărâţe, nuci, seminţe, legume crude, salate, ciuperci, peşte. Adică trebuie să găsim alte surse de proteine, pentru că din momentul în care nu mai este un aport proteic sau lipidic de origine animală, organismul îşi ia din substratul său energetic şi consumă de acolo aceste substanţe”, explică medicul.

rares pop dsp maramures

Medicul Rareş Pop, directorul DSP Maramureş  (foto: ifz.ro)

Medicii recunosc efectele benefice ale postului, dar atrag încă o dată atenţia asupra riscului pe care îl presupune un post ţinut excesiv sau fără înlocuirea surselor de proteine. ”Categoric sunt şi benficii la evitarea acestor alimente de origine animală, dar o restricţie calorică drastică poate duce la o pierdere substanţială în greutate şi cu un dezechilibru din punct de vedere metabolic, atât proteic, glucidic, lipidic, dar în primul rând, energetic”, explică el. Pe de altă parte, mai arată medicul, postul ţinut greşit poate duce la creşterea în greutate.

”Lipsa de aport a principalelor alimente de bază şi consumul în exces al alimentelor recomandate - de exemplu se exagerează cu anumite cereale sau produse de panificaţie - determină un alt dezechilbru, atât mineral cât şi viatiminic şi toate acestea pot duce la o creştere în greutate”, a mai precizat el.

”Postul negru” în medicină

De asemenea, medicul mai arată că există şi în componenta medicală momente în care se recomandă aşa-zisul post negru, adică repaus alimentar total, şi anume înaintea inervenţiilor chirurgicale ori intervenţii ce implică anestezii, precum şi înaintea evaluărilor din punct de vedere sanguin – recoltarea probelor de sânge.

În ceea ce priveşte revenirea la alimentaţia pe bază de carne, specialiştii mai arată că cel mai important este să fim atenţi la cantitatea de alimente ingerată şi să evităm excesele. ”Revenirea trebuie să fie cumpătată din toate punctele de vedere, recomandarea este să se păstreze cele trei mese de bază din cursul unei zile, chiar şi în zille de sărbătoare, să se consume cumpătat din punct de vedere al cantităţii dar şi al calităţii. Să nu facem excese alimentare”, a mai precizat medicul Rareş Pop.

Postul, un exerciţu de voinţă

Postul, din punct de vedere religios, are mai degrabă un efect asupra psihicul. Preotul Ştefan Cristian, purtăorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a arătat că dicolo de faptul că are beneficii asupra trupului, postul are efecte benefice asupra sufletului.

cristian stefan episcopia maramuresului si satmarului

”Omul e o fiinţă dihotomică, adică alcătuită din două părţi, trup şi suflet şi trebuie să poarte de grijă la amândouă. Ori postul e chiar un mijloc care e benefic atât pentru trup, cât şi pentru suflet. Sufleteşte, e un mod de a ne redobândi echilibrul interior. Are un aspect de jertfă din partea noastră”, a arătat el.

”Prin post am putea spune că se creează un exerciţiu de voinţă, ori voinţa ştim că este una dintre cele trei facultăţi ale sufletului: voinţă, sentiment şi raţiune. Echilbrul interior este stricat, deteriorat prin păcat, iar noi, ca să redobândim strea de echilibru, trebuie ca cele trei facultăţi să fie ele însele într-un echilibrul. Postul ne ajută, în primul rând, pentru voinţă. Este un exerciţiu de voinţă care ne prinde foarte bine din punct de vedere sufletesc”, a mai arătat preotul.

Pentru perioadele în care postim şi excludem din alimentaţia noastră alimentele de origine animală, este bine, spun specialiştii, să le înlocuim cu alte alimente bogate în proteine vegetale precum nuci, seminţe, năut, linte, mazăre, fasole, ciuperci, porumb, orez, grâu, ovăz, secară, orz, orez, hrişcă, mei, quinoa, amaranth, orez, dar şi fructe şi legume.

                                                             

Mai puteţi citi:

Apropierea sărbătorilor de iarnă creşte vânzările la carnea de porc

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite