Lecţie de etnografie la Săcălăşeni: ”Trecutul este rădăcina unui neam”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au participat la o lecţie de etnografie    Foto: Angela Sabău
Elevii au participat la o lecţie de etnografie    Foto: Angela Sabău

Lecţia de etnografie, eveniment menit să contribuie la păstrarea tradiţiilor şi identităţii româneşti, a avut loc vineri, în comuna Săcălşeni. Lecţia, susţinută de conf dr. Delia Suigan, prodecan al Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare a fost despre forme de locuire ale omului în satul tradiţional.

Evenimentul a fost organizat la Centrul de Informare Turistică dn Săcălăşeni, ca parte din şirul manifestărilor dedicate promovării proiectului "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord", proiect finalizat de Consiliul Judeţean Maramureş în iunie 2016.


Delia Suigan    Foto: Angela Sabău

etno

Organizatorii evenimentului au arătat importanţa valorilor noastre tradiţionale şi a păstrării identităţii noastre culturale. Punerea în valoare a celor 16 monumente istorice a fost un obiectiv deosebit de important, iar acţiunea a fost oranziată la unul dintre acestea. Lecţia de etnografie a fost despre spiritualitate, educaţie, păstrare şi a fost o formă de a încununa proiectul finalizat în vara anului trecut.

etno

”Nu aş vrea să fie o lecţie în sensul clasic al termenului, dar m-a bucurat acest termen generic de <lecţie de etnografie>, pentru că de multe ori avem nevoie să învăţăm şi să reînvăţăm despre noi. Astăzi mi-am propus să facem o astfel de lecţie, o formă de reînvăţare despre cine suntem, cum suntem şi de ce suntem aşa”, a spus Delia Suiogan. ”Vom încerca să fim mai aproape de ceea ce înseamnă românismul adevărat şi să înţelegem o dată că a vorbi despre tradiţii şi a vorbi despre istorii locale nu înseamnă a te întoarce în trecut, ci înseamnă a-ţi asuma identitatea şi a fi tu însuţi, cel care eşti cu adevărat, a fi real, a aparţine lumii. Pentru că de multe ori suntem acuzaţi că ne întoacem în trecut, când trebuie să trăim prezentul. Dar un copac, dacă nu are rădăcini, va muri. Trecutul este rădăcina unui neam şi dacă nu ne ştim trecutul, nu putem să ne asumăm nici prezent şi cu atât mai puţin un viitor adevărat, funcţional, în care noi să fim respectaţi pentru ceea ce suntem”, a mai spus Delia Suiogan, prodecanul Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

etno

La eveniment au participat reprezentanţii administraţiei locale, copii şi cadre didactice de la Şcoala din Săcălşeni, studenţi şi reprezentanţi ai proiectului derulat de Consiliul Judeţean Maramureş. La final, copiii din Ansamblul Florile Chioarului au susţinut o suită de dansuri populare tradiţionale.

Mai puteţi citi:

Doi tineri au dat viaţa stresantă de la oraş pe liniştea de la sat, iar acum vor să facă agroturism în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite