Lacul din România care îşi schimbă culoarea. Povestea fermecată a Lacului Albastru din Baia Sprie: explicaţia apei colorate care a uimit întreaga lume
0Lacul din România care îşi schimbă culoarea. Micul oraş Baia Sprie, aflat la poalele Munţilor Gutâi din judeţul Maramureş, ascunde un obiectiv turistic unic în lume: un lac natural cunoscut în toată lumea ca Lacul Albastru, care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină.
Toată lumea îl cunoaşte drept Lacul Albastru (monument al naturii), arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a. Este o rezervaţie naturală de tip hidro-geologic, situată pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie (judeţul MAramureş). Lacul se află la o altitudine de 500 m la poalele Munţilor Gutâi, în apropierea DN18 care leagă municipiul Baia Mare de oraşul Sighetu Marmaţiei.
Lacul Albastru din Maramureş, care a devenit faimos peste tot în lume, este situat pe dealul Minei, la trei kilometri de oraş, unde, potrivit informaţiilor furnizate de către Primăria Baia Sprie, în anul 1920, prin prăbuşirea unei vechi galerii de mină, s-a format un frumos lac artificial. Reziduurile metalice cu abundenţă de ioni de cupru şi sulfat de fier fac ca apa acestui lac să capete, cu timpul, o culoare verzuie. În anumite condiţii meteo şi de luminozitate, aceeaşi apă devine albastră de aici şi denumirea de Lacul Albastru.
Lacul din România care îşi schimbă culoarea atrage turişti din toată lumea
Zona a fost declarată arie protejată, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, şi ocupă o suprafaţă de 0,50 hectare. Lacul Albastru înseamnă de fapt o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la 4 metri. Sunt multe legende despre acest lac. Localnicii susţin că, de fapt, adâncimea lacului este mult mai mare şi ar avea legătură cu Marea Neagră. În plus, în zonă ar fi foarte multe galerii, existând ideea că oraşul Baia Sprie s-ar putea scufunda din cauza acestora.
“Nu ştiu dacă este cel mai vizitat obiectiv touristic din Baia Sprie, însă ştiu că anul trecut a avut parte de foarte multă promovare care a atras oameni din toată lumea. Noi vrem să îi facem o şi mai mare promovare, dar nu am prea putut până acum. Accesul la lac este destul de dificil, însă vom încerca anul acesta să îmbunătăţim căile de acces spre acest lac, nu până la lac. Din câte ştiu eu, concentraţia de fier şi cupru este în scădere, însă cumva se reglează singură”, a declarat, pentru Adevarul, primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca.
Vă mai recomandăm:
Lacul Albastru din Baia Sprie, promovat printr-un nou videoclip semnat Alexandra Ungureanu
Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat