La Borşa, continuă lupta cu flăcările
0Pompierii militari maramureşeni continuă şi astăzi lupta cu flăcările de pe vârful Toroioaga, la Borşa. Incendiul a izbucnit duminică seara şi a afectat 30 de hectare de pădure alpină. Un elicopter a ajuns la faţa locului, însă din cauza plafonului de nori prea jos, acesta nu poate fi folosit încă.
Luni seara, elicopterul din cadrul IGAV, dotat cu dispozitiv bambi bucket, a aterizat la Borşa. În această dimineaţă, la ora 7:30, echipajul a executat un zbor de recunoaştere al zonei unde se manifestă incendiul. În urma zborului de recunoaştere s-a constatat faptul că plafonul de nori este foarte jos, motiv pentru care intervenţia aeriană a fost deocamdată amânată. Astfel, pentru a veni în sprijinul pompierilor şi a tuturor celor implicaţi în acţiunea de stingere a incendiului, s-au solicitat autovehicule 4X4 din cadrul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, pe lângă cele existente ale Clubului Xtreme Adventure şi Salvamont, pentru transportul personalului cât mai aproape de locul intervenţiei, la peste 1800 metri altitudine.
Incediul de vegetaţie uscată a izbucnit duminică seara şi a luat amploare tot mai mare. Până acum, nu a putut fi lichidat, fiind afectate deja peste 30 de hectare de pădure alpină, situată la peste 1800 de metri altitudine.
Prefectul Vasile Moldovan a declarat că intervenţia pompierilor este dificilă, datorită zonei montane înalte. La faţa locului intervin peste 90 de pompieri militari cu 11 mijloace tehnice. Direcţia Silvică Maramureş a mobilizat 47 de angajaţi din cadrul ocoalelor alpine. S-a apelat la sprijinul clubului Offroad 4x4 Extrem Adventure care sunt prezenţi la faţa locului cu cinci autovehicule specializate pentru teren specific zonei montane. ”Am discutat cu primarii din localităţile Borşa şi Vişeu de Sus pentru a ne sprijini pe lângă angajaţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă cu cetăţeni din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale pentru a sprijini forţele de intervenţie în localizarea şi stingerea focarelor de incendiu. De asemenea, vor sprijini acţiunea de intervenţie şi angajaţi din cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, cu mijloace tehnice proprii. Acţiunea de la Borşa este coordonată de inspectorul şef ISU Maramureş, colonel inginer Adrian Miron Chichişan”, a spus preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
Ieri după amiază s-au pregătit corturile de campare şi s-au executat lucrări cu utilaje pentru pregătirea unui baraj artificial în scopul alimentării cu apă a elicopterelor ce urmează să sprijine intervenţia structurilor de la Borşa.
Mai puteţi citi:
Incendiu la Borşa. 30 de hectare de pădure, mistuite de flăcări