Iuliana Dăncuş, director Ansamblul Transilvania: „«Moroşeni, mă ascultaţi», aşa ne vorbea maestrul Dumitru Fărcaş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Fărcaş a încetat din viaţă   Foto: Mediafax
Dumitru Fărcaş a încetat din viaţă   Foto: Mediafax

Celebrul taragotist maramureşean Dumitru Fărcaş a încetat din viaţă la vârstă de 80 de ani. El a murit la Cluj Napoca, unde era internat în urma unui infarct.

Născut în data de 12 mai 1938 în Groşi, judeţul Maramureş, şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Dumitru Fărcaş era  cetăţean de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare, dar şi al comunei natale, Groşi.

Primăria Groşi, satul în care s-a născut Dumitru Făcaş, a transmis un mesaj de condoleanţe.

“O veste tristă pentru toţi groşenii şi iubitorii de tradiţii. A încetat din viaţă marele taragotist Dumitru Fărcaş, personalitate marcantă a culturii române, cetăţean de onoare al comunei Groşi, a judeţului Maramureş, ambasador cultural al României. Distins cu numeroase premii şi distincţii, personalitate de prim rang a românismului, Dumitru Fărcaş lasă un gol imens în galeria marilor oameni de cultură români. Veşnică pomenire, maestre!”, este mesajul Primăriei Groşi.

Colegii şi colaboratorii deplâng trecerea în nefiinţă a îndrăgitului interpret. El a fost foarte apreciat pentru profesonalismul de care a da dovadă mereu. Iuliana Dăncuş, director al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, a transmis şi ea un mesaj de condoleanţe. 

“«Moroşeni, mă ascultaţi!», aşa ne vorbea maestrul Dumitru Fărcaş. Cuvintele nu pot cuprinde recunoştinţa noastră veşnică, a maramureşenilor, pentru cât ne-a dăruit acest mare român, Dumitru Fărcaş. Maestre, nu vă vom uita niciodată! Condoleanţe familiei îndoliate, doamnei Elena şi fiicei Andreea!”, este mesajul Iulianei Dăncuş.

“Nu pot să mă obişnuiesc cu ideea că nu ne vom mai întâlni, nu ne vom îmbrăţişa, nu vom mai fi pe scenă împreună, nu ne vom mai bucura de «Taragotul de aur», decât ascultându-l şi neîntâlnindu-l! Regrete, maestre! De ce aceşti oameni nu sunt veşnici?”, a spus pentru axanews.ro solista de muzică populară Anghelina Timiş-Lung.

Mai puteţi citi:

Florin Piersic, despre moartea lui Dumitru Fărcaş: „Sunt înmărmurit. Mi-a murit un frate“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite