Investiții de 51 de milioane de euro la Aeroportul Maramureș. Premierul Ciucă: „Sprijinim acest proiect”
0Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că Guvernul susține investiția de peste 51 de milioane de euro ce urmează a fi realizată la Aeroportul Maramureș. Banii vor merge la modernizate și dotarea aeroportului.
Premierul a fost prezent azi, 17.11 2022, în Baia Mare, unde a vorbit despre o nouă investiție la Aeroportul Maramureș. Potrivit lui, noul terminal al aeroportului presupune o investiție de peste 51 de milioane de euro și vizează extinderea şi modernizarea terminalului de pasageri şi dotarea cu aparatură de securitate aeroportuară.
„Sunt o serie de proiecte pe care le-a asumat la nivelul Consiliului Județean, o serie de proiecte care au nevoie de sprijin guvernamental. Sunt mai multe obiective economice la nivelul județului pe care dorim să le vedem”, a spus premierul.
El a menționat că sunt o serie de investiții foarte importante pentru maramureșeni, precum cea de la Aeroportul Maramureș, dar și altele, privind infrastructura.
„La nivelul Guvernului am sprijinit de fiecare dată aceste proiecte, iată se asigură finanțare, astfel încât ele să poată să înceapă. Dacă nu mă înșel, săptămâna viitoare, pe 22, ofertele urmează să fie deschise, iar finalizarea proiectului să se realizeze până pe 31 decembrie anul viitor”, a mai menționat el.
Premierul a declarat că, alături de cele destinate şi infrastructurii rutiere şi feroviare, aceste investiţii la aeroportul băimărean sunt vitale pentru economia locală şi trebuie finalizate până la sfârşitului anului viitor.
Procedurile pentru contractare, peultima sută de metri
Procedurile pentru contractarea investiției de 30 de milioane de euro destinată terminalului și cea de 21,4 milioane de euro pentru dotarea aeroportului cu aparatură de securitate portuară este aproape de finalizare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a precizat că totul se derulează în foarte mare viteză, pentru a nu se mai pierde finanțarea europeană. „Suntem în licitaţie publică cu noul terminal pentru că am dorit să scurtcircuităm timpul cât mai mult pentru că nu avem foarte mult timp pentru a finaliza acest proiect. Şi am făcut toate aceste demersuri în ultima perioadă, astfel încât toate documentele să fie în regulă, clarificările pe care Ministerul Transporturilor ni le-a cerut să fie în concordanţă cu ceea ce trebuie, astfel încât să putem atrage primul proiect finanţat sută la sută pe fonduri europene pentru Aeroportul Internaţional Maramureş”, a spus Ionel Bogdan.
Aeroportul Maramureș a mai fost supus unor modernizări în 2016 ce au fost contractate inițial din fonduri europene. Însă o conteastație a licitației a blocat finanțarea lucrărilor, astfel că banii europeni s-au pierdut, finanțarea venind ulterior de la Guvern.
În judeţ sunt în derulare şi alte proiecte strategice cu fonduri europene destinate infrastructurii de transport din judeţ, cum ar fi podul peste Tisa, centura metropolitană, Drumul Expres Baia Mare - Satu Mare şi altele destinate drumurilor şi căilor ferate, în valoare totală cumulată de 1,7 miliarde de euro.
Plata ajutoarelor de încălzire, din fonduri europene
Preierul a mai fost întrebat în legătură cu plata ajutarelor de încălzire în valoare de 700 de lei, despre care spune că este vorba despre o finanțare europeană asigurată prin fondul de coeziune. „Banii sunt din acei 10% din fondul de coeziune, decizie care a fost luată la nivelul Uniunii Europene pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri”, a explicat Nicolae Ciucă.
„Ca atare, valoarea totală, nominală, specifică acestui proiect de 10% este 2,1 miliarde de euro, din această sumă o componentă va fi alocată pentru sprjinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul Ministerului Investiţiei şi Proiectelor Europene se lucrează la formula tehnică de asigurare”, a mai precizat el.
Premierul Ciucă estimează suma totală în jurul valorii de 800-900 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru sprijinirea populaţiei la plata energiei, încălzirii şi lemnelor pentru foc.
„Discutăm de aproximativ 800-900 de milioane de euro. Deci sunt bani care vin din fondurile europene. Sunt bani care vor viza asigurarea acestui sprijin pentru plata energiei, termiei, a lemnelor de foc pe lunile noiembrie-martie şi ca atare discutăm de două perioade, două calupuri, pentru noiembrie 2022 - martie 2023, noiembrie 2023 - martie 2024. Ele vor fi asigurate în sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie pentru această iarnă iar pentru iarna viitoare în luna septembrie”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
Siguranța în județele de la granița cu Ucraina, incertă
Tot cu ocazia vizitei la Aeroportul Maramureș, premierul Nicolae Ciucă a răspuns la întrebări legate de siguranța cetățenilor, după evenimentul din Polonia, unde o rachetă rusească a ucis doi oameni dintr-o localitate de lângă graniță. El a menționat că este foarte greu de previzionat un astfel de eveniment.
„Nu putem să spunem că nu se poate întâmpla şi în România un astfel de incident”, a spus el. Totuși, întrebat dacă se preconizează măsuri de securitate suplimentare în județele de la frontiera cu ucraina, premierul a spus că e o roblemă ce ține de Ministerul Apărării Naționale.
„În acest moment este o situaţie care încă are un efect emoţional şi este normal să fie aşa, pentru că au murit oameni. Este o problemă care ţine efectiv de măsurile care se iau la nivelul Ministerului Apărări Naţionale şi nu aş vrea să anticipez măsurile care sunt probabil în analiză, iar partea aceasta de siguranţă eu pot să vă spun că, aşa cum de fiecare dată am avut posibilitatea, şi acum susţin că prin tot ceea ce facem la nivelul Guvernului împreună cu aliaţii nu facem altceva decât să luăm toate măsurile astfel încât să nu avem astfel de evenimente”, a precizat el.
De asemenea, el a mai dat asigurări că „România este o ţară sigură”.
Se poate întâmpla și în România
Cu toate acestea, un astfel de incident poate avea loc și în România.
„Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de previzionat, este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment. Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situaţie. Este imposibil”, a mai declarat premierul Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă se află în judeţul Maramureş pentru o vizită de două zile, unde a vizitat mai multe obiective, printre care și Aeroportul Internaţional Maramureș.