Hora la Prislop, marea sărbătoare populară. Bucate specifice, meșteri populari și tradiții la festival VIDEO

0
Publicat:

Hora la Prislop, festivalul din nordul României ajuns la ediția a 50-a, are loc sâmbătă și duminică, 27-28 august, în Pasul Prislop. Locul ales este la intersecția a trei județe: Maramureș, Suceava și Bistrița Năsăud.

Hora la Prislop    FOTO CJCPCT Maramureș
Hora la Prislop FOTO CJCPCT Maramureș

Evenimentul cu tradiție valorifică într-un mod cât mai autentic identitatea și patrimoniul cultural al maramureșenilor, bucovinenilor și bistrițenilor, obiceiurile și datinile moștenite de la strămoși și păstrate până în zilele noastre.

Timp de două zile, Pasul Prislop va răsuna de voia bună a celor veniți să se bucure de sărbătoarea populară care se menține de multe decenii în calendarul manifestărilor tradiționale.

Dar, pe lângă tradiții, participanții vor putea vedea și o paradă moto și un concert folk-rock, care sunt anunțate în deschiderea a festivalului.

Prima zi, sâmbătă, 27 august, va debuta cu parada moto a cluburilor Rock ‘N Road și Nord 6 Riders din Maramureș, împreună cu cluburile partenere din Suceava și Bistrița-Năsăud. Programul acestei zile se va încheia cu un concert folk-rock sisținut de Focul Viu, Proiectul Nod._ Maria Casandra Hauși & Sorin Romanescu, Florin Chilian, IRIS Nelu Dumitrescu și Nightlosers.

Horă, parada cailor, demonstrații gastronomice

A doua zi, duminică, 28 august, după slujba religioasă oficiată la Mănăstirea Prislop, cei prezenți se vor putea bucura de concertele și programele artistice oferite de ansambluri folclorice din cele trei județe: Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Folcloric Cercănelul, Ansamblul Folcloric „Baltagul”, Ansamblul Folcloric „Cununa de Sânziene” și grupuri folclorice din județul Suceava și Republica Moldova.

Toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă într-o horă mare. Pe lângă toate acestea, programul evenimentului va fi completat de parada cailor, ateliere de creație, demonstrații gastronomice, observații astronomice, târgul produselor tradiționale și al meșterilor populari, dar și de o tabără dacică cu tematică istorică.

Cel mai vechi festival de folclor din județ

Evenimentul are loc de 50 de ani, fiind, astfel, cel mai vechi festival de folclor din județ.

Îi invit cu mare drag pe maramureşeni, dar şi pe oaspeţii dornici să ne descopere judeţul să vină la <Hora la Prislop> pentru a se bucura de un program deosebit, desfășurat în cadrul celui mai vechi festival de folclor din județul Maramureș care are ca scop promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, dansurilor, cântecului şi portului popular”, a transmis Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Eveniment folcloric interjudețean   FOTO suceavanews.ro
Eveniment folcloric interjudețean FOTO suceavanews.ro

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Borșa în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” (CJCPCT) Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.

Nedeia muntelui, eveniment atestat documentar din 1373

Iniţial, această sărbătoare s-a numit „Nedeia muntelui” şi era un prilej cu care românii de pe ambii versanţi ai Carpaţilor și din alte zone apropiate se întâlneau pe munte, arată etnografii de la CJCPCT.

Nedeile erau întâlniri cu târguri de câte o săptămână, unde se făceau schimburi de produse şi de diferite mărfuri. Cei de la câmpie veneau cu grâu, cu porumb, iar cei de la munte cu produse lactate (brânză, caş), piei, obiecte casnice confecţionate din lemn. Însă cel mai important lucru a fost că se realiza un schimb de valori spirituale. Se făceau cunoscute diferite obiceiuri ale participanţilor şi se transmiteau în jurul focului cântece, doine, povestiri şi legende despre fapte eroice din trecut”, spun specialiștii. 

Sărbătoarea a fost atestată documentar încă din 1373, mai arată etnografii. În 1848 a fost interzisă și reluată abia în 1968.

Denumirea de „Nedeia” venea de a faptul că această întâlnire se organiza în locul numit „Cornul Nedeii”, dar mai putea avea lor și pe Geamănul sau Știol.

Circulație îngreunată

Evenimentul strânge la fiecare ediție mii de maramureșeni și oaspeți din toate colțurile țării în Pasul Prislop. În acest context, circulația rutieră pe DN 18, în Pasul Prislop, va fi îngreunată din cauza numărului mare de participanți la acest eveniment.

Pentru fluidizarea circulației rutiere și, totodată, pentru asigurarea unor condiții de trafic cât mai bune, conducătorii auto care doar tranzitează zona în acest weekend sunt rugați să aleagă alte trasee.

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite