De ce e bună terapia cu plante şi care sunt recomandările specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapia cu plante     Foto: Adevărul
Terapia cu plante     Foto: Adevărul

Remediile naturiste au fost verificate de-a lungul timpului, fiind cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Profesorul biolog Maria Pop explică ce beneficii aduce fitoterapia, însă fără a face contrarecomandări pentru terapiile convenţionale.

Fitoterapeutul Maria Pop spune despre remediile naturale că sunt uşor acceptate de organism, întrucât avem sistemul enzimatic necesar metabolizării lor. Medicamentele de sinteză, spune ea, sunt mai greu de metabolizat. De asemenea folosirea plantelor timp îndelungat este însoţită de beneficii, pe diferite planuri.

„Organismul uman este întru totul compatibil cu produsele naturale, ele fiind sintetizate de organism vii, sigur sunt compatibile cu viaţa. Substanţele active din plante acţionează sinergic, ceea ce însemană că efectul benefic produs asupra sănătăţii este mult mai mare când substanţele active acţionează împreună, decât însumând efectele benefice separate ale fiecărei substanţe active în parte”, mai arată Maria Pop în cartea sa, „Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”. Un extract natural dintr-o plantă însumează până la 20 de substanţe active care acţionează sinergic şi este denumit supliment alimentar pentru că suplimentează o serie de compuşi alimentari, necesari organismului, care în anumite perioade ne sunt deficitari. „Medicamentele alopate din plante se referă la extracţia unei anumite substanţe active şi nu la extracte totale”, menţionează ea. Astfel, prin conţinutul mai multor substanţe, efectul terapeutic poate ajunge la nivelul mai multor organe.

Terapia cu plante se adreseaz bolnavului şi nu bolii

Fitoterapeutul susţine o teorie care face diferenţa între medicina convenţională şi cea cu plante. „Terapia cu plante se adresează bolnavului şi nu bolii. Unele plante acţionează în plan energetic, eliminând boala înainte de apariţia ei în planul fizic”, susţine ea. Ca exemplu, vorbeşte de sunătoare, care „ne ajută la vindecare prin alungarea deznădejdii, a depresiei”.

În bolile cronice, mai spune ea, terapia cu plante ajută la prelungirea vieţii şi de multe ori nu se mai poate renunţa la ajutorul plantelor, ca de exemplu în bolile cardiovasculare. Terapia cu plante întăreşte imunitatea naturală a organismului, plantele au proprietăţi antioxidante şi reprezintă o sursă inepuizabilă de materie primă. Este accesibil majorităţii oamenilor. ”Plantele răspund celor cinci componente ale conceptului de săntate: spirituală, energetică, fizică, mentală şi socială”, mai specifică fitoterapeutul.

Terapia cu plante are o mulţime de beneficii, însă nu trebuie să înlocuiască tratamentele convenţionale. De asemenea, nu se face fără sfatul unui specialist. Există plante care, în doză prea mare, pot aduce mai multe neplăceri, unele ducând chiar la deces, în doze peste anumite limite. De asemenea, sunt plante care au contraindicaţii, în special pentru femeile însărcinate.

Orice probleme medicale aveţi, în primul rând trebuie să vă adresaţi unui doctor.

Mai puteţi citi:

Ciorba de salată ca la Maramureş. Ingredientul secret care face diferenţa

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite