Cum să îngrijeşti orhideele şi să le ajuţi să înflorească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orhideele nu au nevoie de pământ     Foto: Angela Sabău
Orhideele nu au nevoie de pământ     Foto: Angela Sabău

Orhideele sunt unele dintre cele mai frumoase şi mai delicate flori de apartament. Numai că, din cauza necunoaşterii condiţiilor de îngrijire, de foarte multe ori florile se ofilesc în scurt timp. Un specialist dă câteva informaţii despre cea mai comună specie de orhidee şi cel mai simplu mod de întreţinere a plantei.

Îngrijirea orhideelor nu este, nici pe departe, atât de dificilă pe cât pare. Este doar un mic secret pe care nu îl cunoaşte toată lumea şi asta face ca florile atât de delicate să moară foarte repede. Kinga Foriş, inginer peisagist, spune că orhideele nu trebuie udate, ci scufundate într-un vas mai mare cu apă, pentru hidratare.

„Specia cea mai comună, Phalaenopsis orchid, este cea care s-a adaptat cel mai bine la condiţiile de apartament. Pentru o hidratare cât mai intensă a substratului în care se află este suficient să fie scufundată, o dată pe săptămână, într-un vas cu apă”, explică ea.

Planta nu trebuie mutată din ghiveciul în care se achiziţionează, ci se va aşeza, cu totul, într-unul ornamental, din care se scoate, o dată pe săptămână, pentru hidratare. Este suficient să fie ţinută circa 20 de minute în vasul cu apă, după care se scoate, se lasă la scurs, pentru ca apa să nu băltească în ghiveciul ornamental. „Dacă stau în apă, rădăcinile plantei pot intra în putrefacţie”, mai spune specialista.

kinga foris

Kinga Foriş, inginer peisagist   

De asemenea, în special în timpul verii, orhideele „se bucură” foarte mult atunci când sunt pulverizate cu apă. Pe de altă parte, pentru a le ajuta să înflorească, se poate folosi o substanţă nutritivă, ce se găseşte în florării. „Sunt flacoane de diferite gramaje, de la 100 la 500 de mililitri, şi se diluează în apă, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Această soluţie va fi folosită pentru scufundarea lor şi este, de fapt, o soluţie pentru stimularea înfloririi plantelor”, mai spune Kinga Foriş. Soluţia costă între 6 şi 15 lei şi se găseşte la orice florărie.

Orhideele nu au nevoie de pământ, rădăcinile lor stau într-un substrat format din scoarţă, floarea fiind, de fapt, o plantă parazit care creşte pe scoarţa copacilor.

Una din cele mai interesante specii de orhidee este cea denumită „Vanda”, care nu are niciun substrat, de niciun fel. „Este, poate, cea mai preţioasă, şi ca preţ, dar şi ca aspect. Ea se comercializează într-o vază cilindrică de sticlă, fără niciun fel de substrat. E doar orhideea, cu rădăcinile şi frunzele în cilindru de sticlă, şi doar se pulverizează cu apă”, mai spune specialista.

Orhideele sunt plante exotice care au inspirat numeroase mituri. Sunt amintite în texte antice din India încă din 1550 î.C. sau în literatura chineză, în jurul anului 800 î. C. Filosoful şi botanistul Theophrastus (372 - 286 î.C.) foloseşte pentru prima dată numele de „Orchis” într-un context ştiinţific, potrivit Wikipedia.

Mai puteţi citi:

Meşteşuguri şi obiceiuri vechi, la Şcoala din Oarţa de Sus

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite