Cum recuno┼čti boala diareic─â grav─â la copil. Simptomele, explicate de dr. Mihai Craiu, pediatru

0
0
copil foto spitalul virtual pentru copii
Copiii pot s─â se deshidrateze Sursa foto: Facebook/Spitalul virtual pentru copii

Copiii fac frecvent boal─â diareic─â, ├«n special vara, motiv pentru care deseori p─ârin┼úii se panicheaz─â. Nu f─âr─â motiv, deoarece micu┼úii se pot deshidrata, ├«n cazul ├«n care boala se agraveaz─â. Medicul Mihai Craiu din Bucure┼čti explic─â pe pagina sa de socializare ├«n ce situa┼úii trebuie dus cel mic la medic.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii cum recunoa┼čtem o problem─â digestiv─â grav─â la copii, care sunt semnele care ne arat─â c─â nu e vorba doar de o simpl─â indigestie, ci o boal─â diareic─â grav─â.

Potrivit medicului, în sezonul cald sunt frecvente aceste episoade, motiv pentru care părinţii ar trebui să fie informaţi. 

ÔÇ×Var─â, cald, c─âlatorii ┼či probleme digestive cu febr─â ┼či deshidratare.┬áCam acestea sunt elementele ce au definit ├«n ultimele zile "├«ncerc─ârile" prin care trec p─ârin┼úii rom├óni cu ai lor copii. Cum recunoa┼čtem dac─â o boal─â diareic─â, la un copil mic, este grav─â? Dup─â estimarea gradului de deshidratareÔÇŁ, spune el.

Apoi vine cu o serie de semne ┼či simptome la care p─ârin┼úii ar trebui s─â fie aten┼úi.

Potrivit lui, pentru a stabili că cel mic are o deshidratare severă, ar trebui să fie prezente cel puţin două din următoarele simptome:

ÔÇ×1. Copilul este letargic sau incon┼čtient

2. Nu poate bea deloc sau bea extrem de puţin

3. Are ochii foarte "înfundaţi în orbite"

4. Pliul cutanat este persistent sau foarte "lene┼č"ÔÇŁ, explic─â el.

De asemenea, vorbe┼čte ┼či despre situa┼úiile ├«n care copilul poate avea o deshidratare u┼čoar─â:

ÔÇ×1. Copilul este agitat, iritabil f─âr─â motiv

2. Bea cu sete evidentă. Ar bea anormal de mult faţă de cât bea de obicei.

3. Ochii sunt "încercănaţi", puţin "înfundaţi în orbite"

4. Pliul cutanat este discret "lene┼č"ÔÇŁ,mai spune el.

Ca sfat pentru p─ârin┼úi, medicul pediatru Mihai Craiu mai scrie c─â ÔÇ×un copil care are stare general─â bun─â iar intr─ârile de lichide sunt mai mari dec├ót ie┼čirile (diaree, v─ârs─âturi, transpira┼úie, urin─â) nu are risc de deshidratare.┬áC├ót─â vreme copilul urineaz─â normal, totul este sub controlÔÇŁ, mai spune el.┬á

Apoi explic─â ce ├«nseamn─â ÔÇ×un copil care urineaz─â normalÔÇŁ, respectiv 1-2 mililitri de urin─â eliminat─â, calculat─â la kilogram corp, pe or─â. ÔÇ×Un sugar de 8 kg ar trebui s─â ude pampersul ├«n 5 ore undeva ├«ntre 40-80 mililitri, ├«n totalÔÇŁ, mai explic─â medicul.

ÔÇ×Dac─â nu v─â descurca┼úi singuri, cu ajutorul s─ârurilor de rehidratare oral─â ┼či al lichidelor clare (NU se opre┼čte al─âptarea la s├ón ┼či nu se ├«nlocuie┼čte laptele mamei cu lapte f─âr─â lactoz─â!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde v─â afla┼úiÔÇŁ, recomand─â el.┬á

V─â recomand─âm s─â mai citi┼úi ┼či:

Ministerul Finan┼úelor propune am├ónarea ratelor la b─ânci. Cine poate beneficia ┼či pentru c├ót timp

Iohannis, la Riga: Summitul reflectă unitatea noastră / Mesaj de susţinere a Rep. Moldova pentru obţinerea statutului de ţară candidată la UEUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite