Cum a fost păcălită o femeie să cumpere acţiuni de pe Facebook. Cât a costat-o naivitatea

0
Publicat:

 Unei femei din municipiul Baia Mare i-a fost sustrasă din cont suma de peste 32.000 de lei după ce a încercat să cumpere acţiuni printr-o firmă de investiţii care se promova pe Facebook, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, Ionela Cosma.

Fraudele online, tot mai frecvente FOTO pixabay.com
Fraudele online, tot mai frecvente FOTO pixabay.com

"Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au fost sesizaţi de către o femeie de 59 de ani din municipiu cu privire la faptul că la data de 2 noiembrie, în urma vizualizării unui anunţ pe o platformă de socializare, care prezenta o reclamă pentru investiţii la o companie, a intrat pe un link, unde a completat un formular pentru a putea cumpăra acţiuni. La scurt timp a fost contactată de un reprezentant al aşa-zisei companii, a intrat pe un alt link, unde a completat datele cardului personal de la bancă (...) În urma consultării extrasului de cont, persoana vătămată a observat faptul că din contul său a dispărut suma de 32.110 de lei", a precizat reprezentantul IPJ Maramureş, relatează Agerpres.

Conform sursei citate, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesul ilegal la un sistem informatic.  

Riscul de fraudă bancară a crescut

Fraude evaluate la aproximativ 231 de milioane de euro au fost prevenite în ultimele 12 luni, susține Revolut, precizând că a dublat numărul angajaților specializați în antifraudă.

Din 2021 până în prezent, Revolut și-a dublat numărul angajaților specializați în detectarea și prevenirea fraudelor, în timp ce compania a introdus tot mai multe tehnologii de ultimă oră și inteligența artificială pentru a aborda integrat acest fenomen în creștere în industria serviciilor financiare.

Pentru a face față provocărilor aduse de numărul în creștere al tentativelor de fraudă care se folosesc de platformele digitale, companiile își întăresc echipele cu specialiști în FinCrime (criminalitate financiară).

De exemplu, Revolut are peste 2.500 de angajați în acest domeniu, în echipe din șase țări, iar responsabilitățile lor acoperă dezvoltarea de produse, data science, suport clienți, prevenirea spălării banilor. Practic, echipa de experți Revolut în acest domeniu s-a dublat din 2021 până în prezent. Rezultatele arată că, doar în ultimele 12 luni, fintech-ul a reușit să prevină fraude a căror valoare totală s-ar fi ridicat la aproximativ 231 milioane de euro.

În egală măsură, în ultima perioadă, experții antifraudă au remarcat o creștere a gradului de sofisticare a fraudelor în mediul online, țintind serviciile financiare, astfel încât tot mai multe dintre aceste incidente migrează dinspre fraude spre scam-uri . 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite