Colonia Pictorilor, realizată la cererea a opt artiști din Școala Băimăreană de Pictură
0Colonia pictorilor rămâne o clădire emblematică pentru Școala de Pictură Băimăreană, mișcare artistică de mare anvergură la începutul secolului trecut.

Colonia Pictorilor este una dintre clădirile emblematice pentru Baia Mare, nu atât prin impozanța imobilului, cât prin importanța activităților ce au avut loc aici. Imobilul a fost construit cu peste 100 de ani în urmă și aici erau atelierele pictorilor vremii, din Școala Băimăreană de Pictură.
Doctor în istorie, Klara Guseth a realizat un scurt isotoric al clădirii. Ea spune că peisajul ales pentru această construcție a fost deosebit de important, mai ales dacă ne gândim că școala de pictură a fost, în realitate, o mișcare artistică.
„În plus considerăm noi, intenţia declarată a pictorului Hollosy de a deschide la Baia Mare o şcoală de pictură este justificată de existenţa în oraş a unor pictori înzestraţi, care au copilărit sau studiat în şcolile băimărene”, arată Klara Guseth, director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale Maramureș.

În 1896, când începea mișcarea artistică pe care o cunoaștem sub numele de Școala Băimăreană de Pictură, aici exista un mic atelier – în realitate un șopron din lemn cu trei ferestre largi, cu vedere spre nord. Dar era situat, așa cum am mai spus, într-o zonă superbă a Parcului Széchenyi - azi, Parcul „Regina Maria” din Baia Mare.
Solicitarea celor opt artiști
Opt artiști ai vremii și-au exprimat intenția, printr-o scrisoare, de a înființa la Baia Mare o colonie permanentă de pictură. Aceștia erau Hollósy Simon, Ferenczy Karoly, Ivanyi Grünwald Béla, Thorma Janos, Réti Istvan, Glatz Oszkar, Csók Istvan, Horthy Béla.
Astfel, la 26 martie 1898, conducerea orașului a decis construirea celor opt ateliere, câte unu pentru fiecare semnatar al scrisorii.
„Însă moartea primarului Oliver Thurman (în septembrie, același an), un sprijinitor autentic al pictorilor, a făcut să fie amânată, pentru câțiva ani, materializarea proiectului. În anul 1900 s-a finalizat constructia unei clădiri cu două ateliere care au fost închiriate de Consiliul Orașului lui Réti Istvan (partea de est) și lui Ivanyi Grünwald Béla (partea de vest). Imobilul era situat pe un teren mlăștinos, lângă drumul ce duce la Satu Mare" (azi, strada Victoriei)”, arată autorii Viorel Rusu și Lucia Pop, în volumul „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste”.
Realizată cu întârziere
În anul 1900 au început noi discuţii despre construirea unor noi ateliere, astfel că s-a decis construirea, pe lângă atelierul existent deja, a unui alt atelier orientat tot spre nord şi a unui atelier dublu. Practic, era o clădire cu două ateliere.
Abia în 1911 au mai fost realizate alte șase ateliere. „Plecarea lui Hollosyi şi problemele financiare au făcut ca Şcoala şi Colonia să piardă artişti remarcabili. Cei care au rămas au decis să deschidă o şcoală liberă de pictură începând cu anul 1902.Un membru activ al Consiliului oraşului a întocmit cu sprijinul pictorilor un memorandum dezbătut în şedinţa din 27 noiembrie 1909. Punctele cele mai importante erau construirea a şase ateliere noi”, mai arată Klara Guseth.
Însă lucrările au fost finalizate abia în 1911, când a avut loc, imediat după finalizare, o amplă expoziţie de grup în sala nouă a Şcolii de pictură. Aici au fost expuse 97 de lucrări ale artiştilor Coloniei.
Mișcarea artistică, marcată de război
Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, o mare parte dintre artiști au dispărut, fiind înrolați în armată. Însă Al Doilea Război Mondial și-a pus amprenta chiar mai adânc în Școala Băimăreană de Pictură. Clădirea destinată artiștilor a servit la organziarea cursurilor de apărare pasivă și aici erau încartiruiți solați.
Klara Guseth mai arată că timp de o jumătate de secol, şcoala a funcţionat ca un institut independent, subvenţionat doar cu sume modice de către stat. Şcoli asemănătoare au fost înfiinţate în Ungaria, în perioada respectivă.
În perioada 2015-2017, Municipiul Bai Mare a implementat proiectul „Valorificarea patrimoniului cultural, prin restaurarea si reabilitarea Coloniei Pictorilor”. Cu această ocazie imobilul a fost modernizat, spațiul find azi un loc al evenimentelor culturale de anvergură și o carte de vizită importantă a orașului, arată Viorel Rusu și Lucia Pop în volumul semnat de ei.