Ce este „sindromul celui de-al doilea copil“. Şapte metode de a pregăti copilul pentru fratele cel mic şi ciudat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii trebuie pregătiţi pentru venirea pe lume a unui frăţior FOTO Adevărul
Copiii trebuie pregătiţi pentru venirea pe lume a unui frăţior FOTO Adevărul

Un moment important în viaţa oricărui cuplu este acela în care apare un nou membru în familie. Dacă la primul copil toată atenţia se îndreaptă spre cel mic, iar cel care are de suferit în plan emoţional este, în cel mai rău caz, tatăl, care pierde atenţia întreagă a partenerei lui, atunci când vine cel de-al doilea copil, lucrurile se shimbă.

Dacă pentru un adult, venirea pe lume a unui copil poate fi emoţionantă, pentru un copil, venirea pe lumea a unui frăţior poate fi de-a dreptul bulversantă. Psihologii spun că părinţii trebuie să aibă foarte multă grijă la modul în care îl pregătesc pe cel mic să devină ”fratele cel mare”.

Psihologul clinician Dana Crişan spune că pregătirea copilului pentru venirea frăţiorului este esenţială pentru relaţia viitoare pe care acesta o va întreprinde cu el.

”Copilul ar putea simţi că noul bebe este un intrus care vrea să-i fure dragostea mamei şi ar putea deveni gelos, de aceea este important ca mama să îl pregătească dinainte pentru ceea ce va urma. În acest fel are timp să se obişnuiască cu ideea că familia se va înmulţi”, explică ea. De asemenea, ea mai arată că primul copil va experimenta noi emoţii, de la gelozie la încântare şi chiar resentimente.

”Copiii mai mici nu sunt capabili să-şi exprime verbal sentimentele, iar comportamentul lor poate  să cunoască  un regres după naşterea frăţiorului lor. Pot să înceapă să-şi sugă degetul, să bea din biberon, să uite că trebuie să-şi facă nevoile la oliţă şi să se scape în pantalonai, chiar să înceapă s comunice folosind vorbirea bebeluşilor, în încercarea de a capta atenţia”, mai spune ea. Copiii preşcolari şi şcolarii, mai arată specialiştii, îşi pot exprima sentimentele testând răbdarea părinţilor, începând să se poarte urât, făcând crize sau refuzând să mănânce.

Şapte sfaturi pentru a-l pregăti pe cel mic să devină ”fratele cel mare”

Chiar dacă copilul e mai mare ca vârstă, nu înseamnă că nu resimte cu aceeaşi intensitate includerea şi adaptarea noului membru în familie. ”Perioada de adaptare depinde de particularităţile individuale datorate structurilor de personalitate a fiecărui copil/adolescent. Aceste manifestări sunt de obicei trecătoare, iar puţină pregătire poate să preîntâmpine aceste probleme, dacă va fi obişnuit cu ideea venirii pe lume a unui frăţior”, mai arată Dana Crişan.

image

Aceasta face şi câteva recomandări care ar putea ajuta mămicile în pregătirea celor mici să devină ”fratele cel mare”.

1. Îl poţi lua pe copilul tău la medic când faci consultaţiile obligatorii din sarcină, cele prenatale, în special atunci când auzi pentru prima oara bătăile inimii sau descoperi sexul lui. Fă-l părtaş la cele mai emoţionante momente din sarcină. Este un mod util de a-l apropia mai mult de viitorul frăţior. Implică-l in pregatirile pentru naşterea copilului, dar şi pentru venirea acasă a bebeluşului - bagajele pentru maternitate, cumpărarea hăinuţelor, alegerea numelui etc.

2. Lasă-l pe cel mare să aleaga câteva obiecte pentru camera nou-născutului. Găseste un cadou special pe care copilul mai mare să-l împartă cu noul născut,cum ar fi o carte sau o jucărie preferată, sau o fotografie înrămată a celui mai mare pe care să o puneţi împreună  în camera copilului. Poţi, de asemenea, atunci când cumperi cele necesare celui mic, să achiziţionezi ceva asemănător şi pentru cel mare: de ex. un scaunel special pentru el, în care să stea în timp ce îl hrăneşti pe cel mic.

3. Fă-ţi timp pentru cel mare. Poţi să-l iei cu tine la cumpărături sau pur şi simplu să citiţi împreună o poveste. În timpul acesta, partenerul tău poate să aiba grijă de cel mic.

4. Explică-i sau citeşte-i celui mare povestioare care-l vor face să inţeleaga ce se întâmpla în familie. Un album de poze în care să i-o arăţi pe mami (sau alte rude) pe vremea cand el se afla în burtica ei poate să ajute foarte mult. Astfel copilul va inţelege că şi el a fost născut la fel ca şi bebeluşul cel nou.

5. Pregăteşte-ţi copilul să ştie la ce să se aştepte la venirea noului născut acasă. Aceasta include explicaţia cum că bebelusii plâng mai mult, dorm şi au nevoie să li se schimbe scutecele foarte des. Asigură-l că, deşi bebeluşul are nevoie de foarte mare grijă şi atenţie din partea ta, există totuşi destul timp şi ca să vă jucaţi împreună. Să-l iubeşti la fel ca înainte este esential pentru dezvoltarea armonioasă şi ataşamentul faţă de mamă şi membrii familiei.

6. Încearca sa ai o discuţie separată cu copilul în care să îl laşi să îţi vorbească despre sentimentele lui vizavi de bebeluş. Oferă-i siguranţa că eşti acolo pentru el şi că îţi poate spune orice are pe suflet, pentru că nu te superi. Este important ca micuţul să se descarce de emoţii negative legate de bebe sau chiar de tine.

7. Explică-i rolul pe care copilul mai mare îl va juca în familie. Spune-i că el va fi fratele (sau sora) mai mare şi lasă-l să se implice în acest rol.

”Sosirea unui nou copil în familie reprezintă o mare schimbare în viaţa copilului mai mare, aşa că va trebui să amâni pentru mai târziu alte schimbări majore. Acesta nu este cel mai potrivit moment pentru a începe obişnuirea copilului cu oliţa sau toaleta, trecerea de la biberon la cănuţă sau înscrierea copilului la un program prin care să fie separat de tine pentru prima oar sau, dacă e de vârsta şcolara, fără schimbari majore, pentru a asigura confort psihic şi stabilitate”, mai arată psihologul clinician Dana Crişan.

Fratele mai mare joacă un rol important în viaţa celui mai mic, aşa că nu trebuie lăsat pe dinafară ş trebuie mereu să ia parte la decizii şi la activităţile din această perioadă. Trebuie mereu să fie asigurat de validarea, acceptarea şi iubirea mamei, necondiţionată, mai spune psihologul.

Mai puteţi citi:

Indulgenţă din partea ISJ. Se permite organizarea balurilor bobocilor, dar pe răspunderea directorilor liceelor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite