Care sunt primele simptome ale depresiei la copii. Cum trebuie să acţioneze părinţii pentru a depăşi pericolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea tonusului psihic, stările anxioase, oboseala, descurajarea sunt doar câteva din formele de manifestare ale depresiei şi psihologii spun că orice modificare de comportament la copil trebuie luată în seamă.

Psihicul copilului este extrem de sensibil şi pot apărea căderi de la o banală pedeapsă nemeritată, de la un cuvânt, un gest care îl scoate în afara colectivului. Mulţi părinţi consideră că depresia nu poate să apară la copiii de vârstă mică pe considerentul că inocenţa specifică vârstei şi necunoaşterea îi ajută să treacă şi peste probleme dificile. Nimic mai neadevărat, spun psihologii.

"Depresia este grava problemă de sănătate mintală care afectează persoanele de toate vârstele, inclusiv copiii. Această boală poate crea dificultăţi de relaţionare cu familie, prietenii, poate duce la izolarea socială, un comportament dificil, scăderea performanţelor şcolare, dezinteresul faţă de anumite lucruri ce anterior erau foarte plăcute pentru copil. Cei care dezvoltă depresie pot avea un istoric familial de tulburare, evenimente stresante cum ar fi pierderea unui părinte prin divorţ sau plecarea la muncă în străinătate, discriminarea etc. Toate acestea, precum si alte probleme fizice şi psihice, sunt factori ce contribuie la debutul acestei tulburări numita depresie ", spune  Iulia Jora (foto jos), psiholog terapeut în cadrul fundţiei americane Crist’s Outreach.

image

Ca forme de manifestare pot fi tristeţea, lipsa energiei, a poftei de joacă, respingerea lucrurilor care înainte le făceau plăcere, schimbarea bruscă a stării de la râs la plâns şi invers.

Anxietatea poate să apară şi la vârste fragede şi se manifestă diferit, la intensităţi diferite. Orice schimbare în comportamentul copilaşului care se manifestă în situaţii anume (ora de masă, de culcare, ora de joacă sau intrare în colectivitate etc) necesită atenţie deosebită şi părinţii trebuie să fie atenţi la ele. Frica de întuneric sau de a intra în anumite locuri, frica de insecte, de fantome, toate aceste fobii trebuie analizate atent.

Părintele, primul psiholog

“Copiii care au fost supuşi unor abuzuri, au fost neglijaţi, au suferit diferite traume sau care au o boală cronica au un risc crescut în a manifesta depresie. Depresia la copii apare  de cele mai multe ori împreună cu alte probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, tulburare bipolara sau tulburările  de comportament perturbator”, a completat psihologul citat de “Adevărul”.

Părinţii, în principal mămicile, sunt primii “psihologi” ai copilului. Instinctul şi legătura copil-părinte conferă acestuia din urmă capacitatea de a evalua starea emotională a celui mic. Comunicarea, răbdarea şi înţelegerea faţă de problemele copilului pot face minuni fără sprijinul psihologului.

Dacă plânge cu uşurinţă, îşi schimbă starea psihică de la un moment la altul, are accese de violenţă, trebuie căutat motivul acestor manifestări şi trebuie găsită soluţia pentru a “repara” aceste manifestări. Este foarte important ca micuţul să nu simtă slăbiciunea părintelui şi nici panica acestuia atunci când copilul se comport atipic.

“Depresia este o boală mintală ce poate fi tratată. Identificarea timpurie şi tratamentul ajută copilul să ajungă la intrengul lui potenţial. Tratamentul tulburărilor depresive la copii şi la adolescenţi presupune adesea psihoterapie pe termen scurt, tratament medicamentos, sau ambele associate”, a conchis Iulia Jora.

Psihologul recomandă ca atunci când părintele dă greş în încercările lui de remedia starea psihică a copilului, să se dreseze unui specialist. De multe ori copiilor le este mai uşor să se exteriorizeze în faţa unui străin, mai ales dacă este vorba de o persoană specializată, şi rezultatele comunicării se vor vedea imediat.

Citeşte şi:

Cum au reuşit americanii să scoată din lumea lor copiii de la polul sărăciei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite