Ce este hipnoza şi ce efecte are în creierul nostru. Cum putem scăpa de vicii precum ţigările sau alcoolul cu ajutorul acestei terapii - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hipnoza

Mulţi dintre noi, atunci când vorbim de hipnoză, ne gândim la cineva care are o supraputere şi ne poate adormi instant. E un mister, un lucru neînţeles şi greu de acceptat. Aproape ceva care ne face frică. În realitate, hipnoza este o ştiinţă care poate fi utilizată cu succes în folosul oamenilor.

În cele mai frecvente cazuri, terapia prin hipnoză ne poate scăpa de vicii precum fumatul sau alcoolul. Hipnoza, însă, este o ştiinţă mult mai profundă şi nu are nicio legătura cu supranaturalul. Mai mult, aceasta nu este specifică doar omului, ci chiar şi animalelor. 

”Hipnoza este un fenomen de rezonanţă naturală a viului, este specifică atât animalelor cât şi oamenilor. Şarpele depinde în supravieţirea lui de fenomenul numit hipnoză. El fixează prada, care intră în transă în prezenţa lui”, spune Tudor Borza, hipnoterapeut (foto jos). De asemenea, mai arată el, fenomenul este întâlnit şi la animale care nu sunt deloc violente. ”Cunosc cel puţin trei vânători care ai zice că-s bărbaţi cu sânge rece, dar care au văzut prin lunetă ochii căprioarei şi din momentul acela vânează numai mistreţi”, mai spune el. Hipnoza, adaugă el, este folosită adesea în psihoterapie pentru eliminarea unor obiceiuri nedorite ori a unor dependenţe.

Fenomene de hipnoză pe care le încercăm de mai multe ori într-o zi 

”Magentismul personal este un fenomen de rezonanţă între stările mele raţionale şi emoţionale ca să zic aşa, între lungimea de undă a creierului meu şi a celeilalte fiinţe. O întâlnim în teatre, când actorul râde şi face sala să râdă sau actorul râde şi vrea să facă sala să pângă. Sau alfel, când actorul plânge şi sala râde. E tot  transă, o formă ”legală” de hipnoză, să-i zicem aşa, explică el. Mai mult, acesta spune că orice activitate de învăţare, orice activitate de fixare a informaţiei pe termen lung are la bază starea de transă. ”Reţinem un film foarte uşor dacă ne-a plăcut, deşi durează două ore, sau mai mult şi, culmea, ne e greu să reproducem un text de 10 minute pe care-l citeşte la un moment dat cineva la clasă. De ce? Pentru că interesul nostru dispare. Orice situaţie în care creierul tău intră pe o frecvenţă joasă - şi nu mă refer la viteza de lucru a lui, ci mă refer la unda radio, unda electromagnetică pe frecvenţă radio pe care creierul o emite. Când aceasta scade, accesul la informaţie pentru creier se deschide pe mult mai multe niveluri şi se creează o capacitate de comunicare cu mediul, indiferent că vorbim de comunicarea între fiinţe sau accesarea informaţiilor dincolo de limita fizică a senzorilor”, mai explică el. De altfel, oricând citim o carte care ne acaparează atenţia şi ne rupem de mediu, sau avem orice activitate în care nici nu ne dă seama că a trecut timpul, intrăm într-o stare de transă, încercăm un fenomen hipnotic.

tudor borza

Asemănarea cu somnul

Hipnoza, mai spune hipnoterapeutul, a fost asociat cu ideea de somn. ”Ea are o legătură cu somnul, deoarece creierul, într-o transă profundă, funcţionează în acelaşi mod în care funcţionează somnul. Dar în hipnoză este indusă starea şi este menţinută o anumită calibrare, pe când în cazul somnului, lucrurile se întâmplă complet aleatoriu”, mai explică el, vorbind apoi despre cele patru faze ale somnului. 

Hipnoza în scop terapeutic

Cum poate fi folosită în scop terapeutic, explică tot Tudor Borza: ”Unii oameni renunţă foarte greu la obişnuinţe precum alcool, ţigări şi tot felul de alte adicţii. Să ne gândim la un lucru. Toţ oamenii se nasc liberi de atitudini legate de fumat, alcool şi aşa mai departe, cu excepţia situaţiilor în care în perioada intrauterină mama ar fi consumat şi ar fi intrat în contact chimic cu substanţele. Dar copiii mici, la 2-3 ani nu simt nevoia să fumeze. Fumat apare de la o anumită vârstă, de fapt, se învaţă. Hipnoza te poate face să fii nefumător, dacă într-adevăr vrei lucru ăsta. Pentru că dacă nu vrei cu adevărat, chiar dacă reuşeşti să ajungi din nou la starea în care nu mai eşti fumător, o să înveţi din nou”, explică el, arătând că eficienţa terapiei prin hipnoză ţine, până la urmă, tot de voinţa proprie. ”Dacă nu vrei cu adevărat să renunţi la fumat, aşa cum ai învăţat prima dată să fumezi, o să mai înveţi încă o dată. Asta ţine exact cât vrea omul”, spune el.

Terapia prin hipnoză are efect şi la alt gen de afecţiuni. Astfel, el vorbeşte despre un caz în care o persoană în vârstă de 71 de ani suferea de diabet de 15 ani şi ajunsese la un punct în care boala scăpa de sub control. ”Ajunsese să aibă glicemia valori de 300-400, a făcut comă diabetică. Dar la o săptămână după prima şedinţă, glicemia lui scăzuse cu 100, în medie. După următoarea şedinţă a mai scăzut cu 100, apoi i-a dat un CD cu muzică pentru el, cu o transă special făcută pe convingerile şi valorile lui”, a mai spus el, arătând că după o lună, nivelul glicemiei revenise la valorile obişnuite.  

Ce sunt transele

Hipnoterapeutul a mai explicat că terapia constă în exersarea unor transe. Pe un suport audio, pacientul este învăţat cum să se relaxeze. ”Ai relaxare fizică, relaxare mentală şi se spune de exemplu: îndreptaţi atenţia spre creştetul capului, vă daţi voie să vă relaxaţi; şi cotinuă pentru toate părţile corpului. Asta o cosider cea mai bună pentru terapie. După care zice: vă daţi voie să vă proiectaţi imaginar într-un loc în care vă place să vă relaxaţi; şi îl punem să urmărească ceva ce-i place din locul acela. După ce numeşte trei-patru lucruri din zona respectivă, deja mentalul lui era relaxat, deoarece creierul nostru e ca într-o cutie neagră. El se bazează pe simţuri. Când corpul e suficient de relaxat, coboară la nivelul alfa şi face destul de greu diferenţa între vis şi realitate. Nivelul alfa fiind primul nivel în care corpul e uşor relaxat şi mintea funcţionează ca într-o stare uşoară de somn”, explică hipnoterapeutul.  ”Când eşti concentrat la orice şi te rupi de mediu, de oricare dintre elementele de mediu, când ai deja distorsiune temporală, e clar că ai intrat în alfa. Când eşti la un spectacol şi urmăreşti cu sufletul la gură eşti în alfa”, mai explică el.

Hipnoterapia, mai arată el, este o stare alterată a conştiinţei, în care dorinţa persoane de a fi hipnotizată e foarte important, motivaţia şi atitudinea pacientului, precum şi aşteptările acestuia.

Hipnoterapeuul Tudo Borza este Preşedintele Asociaţiei Europene de Hipnoză.

Mai puteţi citi:

De ce sunt arsurile atât de grave şi imprevizibile: „Este o boală a întregului organism, nu numai a pielii“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite